|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Geitskjegg er en
toårig plante som blir opptil 80 cm høy. Første året dannes en
bladrosett, og andre året utvikles blomsterstenglene. De opprette
stenglene er snaue og glatte, blågrønne av farge og med få eller
ingen greiner. De mange stengelbladene er smalt lansettformede eller
linjeformede med parallelle nerver, langt tilspissede og med bred,
halvt stengelomfattende basis. Blomsterkurvene er 2,5-5 cm brede,
med ca. 8 kurvdekkblad i ett lag som er omkring like lange eller
litt lengre enn de blekgule tungeblomstene. Støvknappene er gule med
brunfiolett spiss. Blomstene er bare åpne om morgenen. Når den
kuleformede fruktstanden er moden er den ca. 6 cm bred og ser ut som
en førstørret utgave av frøstanden til en løvetann. Hver frukt har
et langt nebb, og fnokken er stilket og består av stive, rikt
forgreinede hår. På samme måte som løvetann, inneholder planten en
hvit melkesaft. Roten er spiselig og har en søtaktig smak. |
|
|
UTBREDELSE |
Geitskjegg har sin
naturlige utbredelse i Europa og Vest-Asia, og er innført og
naturalisert i Nord-Amerika. Arten er utbredd i nesten hele Europa,
unntatt lengst i nord. I Norge finnes geitskjegg vanligst på
Østlandet, med enkelte forekomster også langs kysten nordover til
Trøndelag. Det er vanligst å finne geitskjegg på åpen, tørr og
næringsrik jord, gjerne i høyt gras på enger, langs veikanter,
jernbaner, åkerkanter, grøftekanter og ved bebyggelse. Planten er en
typisk kulturplante som nok er kommet inn i landet med
jordbrukskulturen en gang i fjern fortid. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Det er primært
roten som brukes som medisin og mat, men også ferske skudd og unge
blad kan spises. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Roten inneholder
inulin, inositol, mannitol og plantesteroler, i tillegg til ulike
mineraler. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Astringerende
(sammentrekkende), avgiftende, urindrivende, slimløsende, nærende,
magestyrkende og fordøyelsesfremmende. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Halsbrann, syreoverskudd, fordøyelsesplager, dyspepsi,
appetittløshet, sykdommer i luftveiene og leveren, hoste, bronkitt,
sand og grus i urinveiene. |
|
|
|
GEITSKJEGG |
Det vitenskapelige
slektsnavnet Tragopogon kommer fra de greske ordene tragos
(= bukk), og pogon (= skjegg). Den kraftige,
fallskjermliknende fnokken, som under modningen stikker ut av den
lukkede kurven som et lyst skjegg, er opphav både til det
vitenskapelige navnet og til det norske navnet geitskjegg (som
planten for øvrig heter i nesten alle europeiske språk). Det svenske
navnet haverrot skal kommer av det gammelnordiske ordet Hafr,
som betyr "bukk". Artsepitetet pratensis betyr "som vokser i
engen". En spiselig plante
Geitskjegg er beslektet med
løvetann (Taraxacum officinale), og
har som denne en pelerot som stikker ganske dypt. På samme måte som
løvetann har den en hvit melkesaft som flyter rikelig ut av selv de
minste sår. Men rota har ikke den beske smaken som løvetannrota har.
Smaken er søt, og rota er både sunn og nærende i kokt tilstand. I 1597
skrev engelskmannen John
Gerard at geitskjegg er "en sunn grønnsak med ytterst tiltalende
smak". Også Linné kjente til dette og satte geitskjegg i fremste rekke
blant viltvoksende svenske matplanter. Røtter av geitskjegg kan graves
opp om høsten og lagres i tørr sand utover vinteren, på samme måte som
man tidligere oppbevarte gulrot. Som matplante er imidlertid de nære
slektningene havrerot (Tragopogon
porrifolius) og svartrot / skorsonnerrot (Scorzonera hispanica)
mer verdifulle, da røttene av disse plantene er mye større enn roten til
geitskjegg.
I tillegg til roten, kan
ferske skudd og unge blad av geitskjegg spises, og til tross for at de
inneholder melkesaft har de en litt søtlig smak som minner om asparges.
Næringsinnholdet skal også tilsvare det vi finner hos asparges. De ulike
plantedelene ble i tidligere tid gjerne brukt som grønnsak i supper og
stuinger. Den søte smaken på roten kommer av det høye innholdet av
inulin, noe som gjør den verdifull for diabetikere. Inulin er et
næringsstoff som er sammensatt av fruktose-enheter (og ikke glukose), og
vil derfor ikke øke glukoseverdiene i blodet.
Geitskjegg som
medisinplante
Geitskjegg var brukt en del i
europeisk urtemedisin i eldre tid. Den engelske urtelegen
Culpeper
(1616-1654) skriver f.eks. at et avkok av roten var bra ved halsbrann,
appetittløshet og lever- og brystplager. På grunn av urtens slimløsende
virkning, ble geitskjegg brukt både ved luftveis- og urinveisplager.
Urten skal i følge Culpeper kunne hjelpe til å skille ut sand og grus,
slim og små steiner fra urinveiene. Når roten ble kokt som pastinakk,
var den god for en kald og fuktig mage. Roten kunne også kokes i vin og
brukes mot smerter og hold (sting). Med bakgrunn i rotens høye
næringsinnhold, kunne den anvendes som et styrkemiddel for magre,
tæringssyke og de som var svake etter lengre tids sykdom. Et uttrekk av
kronbladene til geitskjegg ble brukt som et middel for å rense huden og
bleke fregner.
I våre dager er imidlertid
geitskjegg lite anerkjent som medisinplante. Det skyldes bl.a. at det
finnes mange andre urter som kan utføre det samme som det geitskjegg
gjør. Mjødurt (Filipendula ulmaria) er
mer anvendelig ved magesyreoverskudd og dyspepsi (som er et fellesnavn
for organiske og funksjonelle symptomer fra øvre mage-tarm-kanal),
løvetann (Taraxacum officinale), som
er i samme plantefamilie som geitskjegg, er en av de beste
leverstyrkende urtene, og mot luftveisplager finnes det mange andre gode
urter, som f.eks. hestehov (Tussilago
farfara) og borremynte (Marrubium
vulgare). Plantesaft at geitskjegg ble imidlertid ansett som bedre
enn noe annet syrenøytraliserende middel for å lindre dyspepsi.
På samme måte som
løvetann (Taraxacum officinale), kan
roten av geitskjegg være et nyttig lever- og galleblæremiddel. Den har
en avgiftende virkning på kroppen, samtidig som den stimulerer
appetitten og fordøyelsen. Den vanndrivende effekten til geitskjegg
antas å komme av innholdet av mannitol. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Det er i tilgjengelig litteratur ikke funnet
angivelse av noen bivirkninger eller kontraindikasjoner knyttet til
bruk av geitskjegg som mat eller medisin. |
|
|
Flere bilder av geitskjegg |
|
KILDER |
Barker, Julian: The Medicinal Flora of Britain & Northwestern Europe.
Kent, Winter Press 2001. |
Bremness, Lesley: Urter.
Oslo,
N.W. Damm & Søn / Teknologisk Forlag 1995. |
Chevallier,
Andrew: Politikens bog om lægeplanter.
København K,
Politikens Forlag
A/S 1998. |
Das Prajapati, Narayan, S.S: Purohit, Arun K.
Sharna & Tarun Kumar: A Handbook of Medicinal Plants. A
Complete Source Book. Jodhpur, India, Agrobios (India) 2012. |
Feilberg, Jon:
Blomster i Norge. Oslo, H. Aschehoug & Co. (W. Nygaard) 1999. |
Grey-Wilson,
Christopher og Marjorie Blamey: Teknologisk Forlags Store Illustrerte Flora
for Norge og Nord-Europa. Oslo, N.W. Damm & Søn a.s - Teknologisk
Forlag 1992. |
Grieve, Mrs. M.: A
Modern Herbal. London, Penguin Books 1980. |
Hatfield, Gabrielle:
Hatfield's Herbal. London, Allen Lane 2007. |
Holmboe,
Jens: Gratis mat av ville planter.
Oslo, Nikolai Olsens Boktrykkeri 1941. |
Jonsson,
Sune: Blomsterboken. Markens urter, lyng og trær.
Oslo, Teknologisk Forlag 1983. |
Lid, Johannes og Dagny Tande Lid: Norsk flora. 7. utgåva
ved Reidar Elven. Oslo, Det Norske Samlaget 2005. |
Lindman, C. A. M.:
Nordens Flora 10. Oslo. Gyldendal Norsk Forlag 1977. |
Ljungqvist, Kerstin:
Nyttans växter. Dals Rostock, Calluna Förlag 2006. |
Mossberg, Bo & Lennart Stenberg: Gyldendals store nordiske flora.
Oslo. Gyldendal Norsk Forlag AS 2007. |
Potterton, David (ed.):
Culpeper's Colour Herbal. Berkshire, Foulsham 2007. |
Ryvarden, Leif (fagredaktrør):
Norges planter 4. Oslo. J.W. Cappelens Forlag AS 1994. |
Schauer, Thomas &
Claus Caspari: Cappelens flora. Oslo, J. W. Cappelens Forlag AS
1982. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 04.03.2022 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|