|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
De 5-15 cm
brede hattene til blågrå østerssopp er muslingformede, hvelvet til
flate, skjeve og med innrullet kant. Oversiden på sopphatten er
fettglinsende, noe klebrig i fuktig vær, vakkert blågrå som ung og
gråbrun til sotbrun som eldre. Skivene er myke og ganske lyse, ulike
lange og nedløpende, og ved stilken nettaktig sammenbundet.
Sporepulveret er lyst lilla. Den sidestilte stilken (som kan mangle)
er hvit, ved basis strihåret, 1-4 cm høy og opptil 3 cm tykk. Soppen
vokser ofte så tett at hattene henger sammen. Lukten er svak, smaken
mild og uten særpreg, men kjøttet er nokså seigt og bare de unge
soppene bør brukes som mat. Det er den faste konsistensen som gjør
østerssopp til en populær matsopp.
Østerssoppene
anses nå å være nært beslektet med Polyporus-arter som
vinterstilk-kjuker og skjellkjuker, og føres sammen med disse til
familien Polyporaceae. |
|
|
UTBREDELSE |
Blågrå
østerssopp vokser på levende eller døde trær i subtropiske og tempererte skoger på
den nordlige halvkule, både i Europa, Asia og Nord-Amerika. I Norge
er blågrå østerssopp funnet i store deler av landet, men er vanligst
i de sørlige delene av Østlandet og på Sørlandet. Blågrå østerssopp
kommer normalt fram seint på høsten og i milde perioder om vinteren,
men kan også forekomme tidligere i soppsesongen. Den finnes gjerne i
store, tette, taklagte knipper på stubber, stammer og røtter av
løvtrær (sjeldnere på bartrær), hvor den bryter ned og livnærer seg
på organisk materiale. Østerssopper er aggressive saprofytter som
raskt koloniserer vertstreet og forårsaker hvitråte. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Blågrå
østerssopp er best å høste før hatten blir flat og den danner
sporer. Når sporene modner blir spiseligheten dårligere og
nedbrytningen øker. Larveangrep er vanligvis ikke et problem på
blågrå østerssopp, men selv om østerssoppene holder seg godt på
overflaten, kan de være gamle og angrepet av andre sopper eller
bakterier.
Man kan kjøpe
dyrket østerssopp med gul eller oransje farge, men også disse
kultivarene mister fargen når de blir oppvarmet, på samme måte som
den blågrå, og i pannen blir alle østerssopper grå. Blågrå
østerssopp er den soppen man har størst sjanse til å lykkes med hvis
man ønsker å starte med soppdyrking. Soppen kan dyrkes på sagflis,
strå, kaffegrut og kokosbast, i tillegg til mange andre passende
vekstsubstrat. |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
En analyse av
næringsprofilen til blågrå østerssopp viser at den inneholder mye
protein (kan variere fra 15 % til 40 % av tørrvekten, avhengig av
proteininnholdet i substratet), 38 % komplekse karbohydrater og bare
1 % fett. Proteinkvaliteten er nesten like god som dyrebasert
protein. En 100 g porsjon med blågrå østerssopp er angitt å gi 360
kcal. Av mineraler har man i 100 g friskvekt av soppen funnet bl.a.
2700 mg kalium, 48 mg natrium, 20 mg kalsium, 9 mg jern, 1,69 mg
kobber og 0,035 mg selen. Mengdene av kobber og sink er høyere i
østerssopp enn i andre dyrkede sopper, selv om soppen blir dyrket på
et substrat av strå som har lavt sinkinnhold. Østerssopp inneholder
mange av B-vitaminene (tiamin, riboflavin, niacin, biotin,
pantotensyre), vitamin P og alle de essensielle aminosyrene unntatt
tryptofan. Videre finnes polysakkarider (beta-1,3-D glukan (pleuran)
og alfa-glukaner), lektin, peptider (pleurostrin),
lovastatin-lignende forbindelse og ergosterol (provitamin D2). Når
det kommer til antioksidanter, er det funnet at ekstrakter av
østerssopp kan framvise minst sju stoffer som har kraftig
antioksidativ effekt (bl.a. naringenin, klorogensyre og ergothionein). |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Immunmodulerende, antioksidant, krefthemmende, betennelseshemmende,
nervestyrkende, blodsukkerregulerende, kolesterolsenkende,
hjertestyrkende, blodtrykkssenkende, beroligende, avslappende
virkning på muskler og ledd, antialdrende, antibakteriell og
antiviral. Blågrå østerssopp er rik på næringsstoffer. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Kreft (særlig
tykktarms- og brystkreft), betennelser, bakterieinfeksjoner,
hjertesykdommer, høyt kolesterol, hyperlipidemi, oksidativt stress,
overvekt, diabetes type 2, soppsykdommer og atopisk eksem.
I kinesisk
medisin er soppen brukt ved lumbago (hekseskudd), nummenhet i
lemmene, spenninger, og ubehag knyttet til blodårene. |
|
|
|
|
BLÅGRÅ ØSTERSSOPP |
Det vitenskapelige
navnet på blågrå østerssopp, Pleurotus ostreatus, kommer fra
gresk pleur, som betyr sidestilt og viser til plasseringen av
stilken for forhold til hatten, og tus, som betyr øre.
Artsepitetet ostreatus viser til den østerslignende formen og
fargen, og ikke til smaken på soppen. Arten Pleurotus ostreatus
omfatter et stort kompleks av underarter, varianter og kultivarer.
Blågrå østerssopp
som medisin
De medisinsk
gunstige effektene av østerssopper ble oppdaget uavhengig av hverandre
på ulike kontinenter. Kunnskapen om disse soppenes medisinske egenskaper
kommer således ikke bare fra Asia, men også fra folkemedisinsk tradisjon
i Mellom-Europa, Sør-Amerika og Afrika. Blågrå østerssopp ble først
dyrket kommersielt i USA, men produksjon av østerssopper foregår nå over
hele verden. Det har vært utført en rekke studier med blågrå østerssopp
som viser at denne soppen kan ha betydelig verdi som medisin ved en
rekke sykdommer, bl.a. kreft.
Blågrå østerssopp
inneholder kraftfulle beta-glukaner med kraftig immunmodulerende
virkning, og den har vist seg å være spesielt effektiv til å motvirke
tykktarms- og brystkreft. Østerssopp inneholder også lovastatin, et
naturlig forekommende kjemisk stoff som kan senke kolesterolverdiene
(omtalt spesifikt lengre ned på siden). Ved siden av evnen til å
redusere kolesterolet og å virke mot kreft, inneholder østerssopp også
høye verdier av sink, jern og B-vitaminer. Særlig er innholdet av
vitamin B6 høyt, et vitamin som er kjent for å gi bedre humør da det
regulerer produksjonen av serotonin og noradrenalin, nevrotransmittere
som er gunstige med tanke på å regulere søvnen, humøret og stressnivået.
Derfor anbefales det å spise østerssopp om kvelden. I kinesisk medisin
blir østerssopp ofte brukt på grunn av sin avslappende virkning på
muskler og ledd, og er i pulverform effektiv ved behandling av lumbago
(hekseskudd), nummenhet i lemmene, spenninger og ubehag knyttet til
blodårene.
En rekke studier
med mus, rotter og hamstere har vist en betydelig krefthemmende effekt
av blågrå østerssopp, både ved inntak av hele sopper og ved injeksjon av
en polysakkarid-fraksjon fra soppen. Et ikke varmestabilt lektin har
vist en kraftig krefthemmende virkning på mus med sarcoma S-180 og
hepatoma H-22, og når dyrene ble behandlet med dette lektinet levde
lenger. Pleuran, et nytt polysakkarid som ble isolert fra gråblå
østerssopp i 2001, økte mengden superoksid dismutase (SOD) og
antioksidantvirkningen i dyremodeller, og signifikant reduserte veksten
av tykktarmssvulster sammenlignet med kontrollgruppen.
Noen studier med
blågrå østerssopp
Bruk av blågrå
østerssopp har vist at soppen har mange gunstige medisinske effekter,
bl.a. ved at den virker immunmodulerende, nervestyrkende, beroligende,
betennelseshemmende, kolesterolsenkende, antiallergisk og
blodsukkersenkende. En studie viste at når 44 deltagere med diabetes
type 2 spiste 3-4 g frysetørket og pulverisert østerssopp daglig i to
uker, senket blodsukkerverdiene seg med 15-16,5 % sammenlignet med
kontrollgruppen, og insulinverdiene økte med 21-22 %.
En studie viste at
beta-glukanet pleuran fra østerssopp hadde god virkning på barn med
gjentatte luftveisinfeksjoner. To andre studier fastslo at tilskudd med
pleuran gitt til elite-idrettesutøvere hadde en positiv virkning på
immuniteten på cellenivå.
Hjertehelse er et
annet område som kan ha nytte av østerssopp som kosttilskudd. I 2011 ble
det gjennomført en kontrollert studie der 20 deltagere ble gitt enten 30
g tørket østerssopp i en suppe, eller en placebo-suppe uten sopp daglig
i tre uker. Ved slutten av studien fant man at de som hadde spist suppe
med østerssopp hadde lavere kolesterolverdier sammenlignet med
placebo-gruppen. Videre har en systematisk gjennomgang av faglitteratur
vist at østerssopp kan være til hjelp for å minske risikoen for
hjerteproblemer ved å regulere blodsukkernivået, insulinnivået,
blodtrykket og triglyseridene. Flere dyrestudier har funnet at
østerssopp bedrer blodlipidverdiene når soppen ble gitt som 5 % av
maten.
En krem for
utvortes bruk som inneholdt pleuran ble gitt til 105 pasienter som led
av mildt til moderat atopisk eksem. 80 pasienter fullførte studien, og
utvortes påsmøring av kremen ga signifikant bedring både subjektivt og
objektivt. Dagene med aktive symptomer som hudbetennelser og kløe ble
forkortet, hudkvaliteten bedret seg og så yngre ut. Denne effekten kan
kanskje knyttes til at soppen inneholder en del selen, en antioksidant
som kan beskytte kroppens celler mot frie radikaler og oksidativt
stress.
Østerssopp har
kolesterolsenkende virkning
Studier har vist
at blågrå østerssopp og andre nærstående sopparter naturlig produserer
stoffer som er nært beslektet med lovastatin, en medisin som i 1987 ble
godkjent av FDA i USA for å behandle høyt kolesterol i blodet. At
skogssopper ofte blir rapportert å ha en kolesterolsenkende virkning,
kan forklares med at de inneholder stoffer fra denne familien med
stoffer. I blågrå østerssopp finnes lovastatin i større mengder i
hattene enn i stenglene, og mest konsentrert i modne skiver (og særlig i
sporene).
Sopputgaven av
lovastatin virker imidlertid temmelig mildt, og studier har vist at man
må innta rundt 100 g daglig av et pulver av blågrå østerssopp for å
senke kolesterolet med 10 %. Men å jevnlig spise frisk østerssopp eller
et ekstrakt av soppen i pulverform, kan i tillegg til å senke
kolesterolet også beskytte blodåreveggene, noe som kan være en effekt av
soppens betennelseshemmende virkning og mengden fiber som den
inneholder.
At østerssopp
senker blodkolesterolet er vist i en rekke forsøk med rotter og kaniner
hvor dyrene ble foret med en diett med opptil 10 % tørkede fruktlegemer
som del av sitt normale kosthold. I en studie hvor de brukte hamstere,
ble en glukanfraksjon som var ekstrahert med etanol vist å redusere
kolesterolet, men ikke så signifikant som hos hamstere som ble foret med
hele, tørkede fruktlegemer av østerssopp. Studier med kaniner
rapporterte også en senkning av kolesterolet, og dyr som ble foret med
østerssopp viste en reduksjon i dannelsen av plakk i hovedarteriene, noe
som like gjerne kan skyldes en betennelsesdempende virkning som at
soppen aktivt fjernet kolesterolet fra blodårene.
Selv om en
kolesterolsenkende effekt er vist i dyrestudier, er det kanskje bare av
teoretisk interesse å bruke blågrå østerssopp som kolesterolsenkende
medisin for oss mennesker. Man vet nå at kroppen selv uansett vil
regulere mengden kolesterol i blodet ut fra behovet på et gitt
tidspunkt. Å "tvinge ned" kolesterolnivåene med det farmasøytiske
produktet Lovastatin eller andre former av statiner, uten å gjøre noe
med den underliggende årsaken til at det dannes plakk i blodårene (som
gjerne har sammenheng med sår eller betennelse i årene), kan være
uheldig og er vist å kunne medføre en rekke bivirkninger, inklusive
rabdomyolyse (oppløsning av tverrstripet muskulatur), akutt nyresvikt,
diabetes og død. Selv om blågrå østerssopp inneholder et
lovastatinlignende stoff, vil inntak av soppen for å senke kolesterolet
imidlertid ikke kunne gi slike dramatiske bivirkninger.
En god matsopp
Østerssopp regnes
som den tredje viktigste dyrkede matsoppen i verden, etter dyrket
sjampinjong (Agaricus bisporus) og
shiitake (Lentinula edodes), og blir brukt i matlagingen
overalt i verden. På samme måte som shiitake
(Lentinula edodes) og maitake (Grifola
frondosa), er blågrå østerssopp en skikkelig delikatesse og har
historisk sett vært brukt i det asiatiske kjøkken som en
kjøtterstatning, da den inneholder store mengder proteiner og har en
kjøttaktig tekstur. Det er vanlig å bruke soppen stekt i wok, i gryter
og supper eller som et enkelt tilbehør til fisk og kjøtt.
Blågrå østerssopp
har en bittersøt og nøtteaktig smak og aroma som minner om bitre mandler
(noe som kommer av stoffet benzaldehyd). Østerssopp har ikke mye smak i
seg selv, men til gjengjeld har soppen god tekstur, og den gjør seg godt
i mange ulike retter. Smaken blir sterkere jo lenger soppen blir kokt.
Det er best å spise soppen når den er ung, da hattene blir seige og
mister aromaen når de modner. Selv om blågrå østerssopp virker delikat
og er perfekt å spise, må soppen kokes før den spises, da varme
eliminerer et giftig protein som den inneholder.
Østerssopp er i
dag lett tilgjengelig i butikker, men det dreier seg gjerne om
kommersielt dyrkede kultivarer. Den hvite østerssoppen du kjøper i
butikken er i prinsippet det samme som blågrå østerssopp. Det fins både
blålige, gråbrune, gule og rosenrøde sorter på markedet, og de smaker
stort sett likt, men østerssopp som er høstet i naturen sies å ha mest
smak.
Mye av verdens
mat- og medisinsopper (inklusive østerssopp) blir produsert i Kina, men
soppdyrking er nå en voksende næring mange steder i verden, også i
Norge. Når blågrå østerssopp dyrkes, skjer det på et substrat av strå,
korn eller høy som legges i store, gjennomsiktige plastsekker. En annen
populær form for dyrking skjer i glasskrukker, særlig når soppen blir
dyrket hjemme på kjøkkenbenken.
Østerssopp har et
høyt proteininnhold, varierende fra 15 % til 40 % av tørrvekten
(avhengig av proteininnholdet i vekstsubstratet), og inneholder videre
en rekke B-vitaminer og alle essensielle aminosyrer unntatt tryptofan,
mange mineraler og har et høyt fiberinnhold. I mange tropiske land er
tilgangen på proteiner ofte begrenset, mens maten er rik på
karbohydrater, og resultatet er ofte feilernæring hos både barn og
voksne. Mange arter og varianter av østerssopp er enkle å dyrke og har
evnen til å omdanne avfallsstoffer fra jordbruket til mat med relativt
høyt proteininnhold for folk som bor på landsbygda. Dette har ført til
at man har forsøkt å lære gardbrukerne til å dyrke denne verdifulle
proteinkilden med bruk av materialer som f.eks. bananblad og ris-strå
som vekstsubstrat.
En sopp som kan
fange opp forurensninger
Østerssopper har
vist evne til å bryte ned oljebaserte forurensninger, særlig
polysykliske aromatiske hydrokarboner, som er kjernen i olje, diesel,
pesticider, herbicider og mange industrigifter, og de kan derfor brukes
til det som kalles myco-restaurering. Det er også verdt å merke seg at
østerssopper er selektive i sin absorbering av tungmetaller. Særlig
kvikksølv absorberes godt, og østerssopp konsentrerer kvikksølv opptil
140 ganger de nivåene som finnes i vekstsubstratet. Selv om soppen er
tolerant for høye verdier av mange tungmetaller i substratet,
hyperakkumulerer den ikke kadmium og bly. Denne dynamikken gjør at
østerssopp kan dyrkes i forurensende omgivelser som har et kompleks av
giftige avfallsstoffer. Det anbefales at man ikke spiser sopper som har
vokst på slike forurensede steder.
Anvendelse og
dosering av blågrå østerssopp
Ønsker man å
utnytte de helsemessig gunstige effektene av blågrå østerssopp, kan man
spise et eller to kokte fruktlegemer (80-100 g) to til tre ganger i uka.
For å oppnå gunstig effekt på kolesterolet og blodsukkeret, kan man
bruke 3-9 g av tørkede og pulveriserte sopplegemer daglig. Tørket pulver
av østerssopp kan tilsettes omtrent alt av mat, fra smoothier til brød.
De gode egenskapene til soppen ødelegges ikke av varme, så det går fin å
bruke sopp-pulver i varme matvarer.
Østerssopp er
normalt ikke ansett som en av nøkkelsoppene man hører om med tanke på
medisinsk virkning, og det kan derfor være vanskelig å finne rene
østerssopp-ekstrakter på markedet. Av den grunn er det like greit å la
soppen i stedet være en del av kostholdet. Det er ikke like vanlig å
lage dobbel
ekstrakt av østerssopp som av andre medisinske sopper, men det er
ikke noe i veien for å gjøre det. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Blågrå
østerssopp er ikke giftig og har i generasjoner vært spist trygt i
mange områder av verden. Det synes som om østerssopp har svært få
(om noen) bivirkninger når den tas som kosttilskudd. Noen personer
har imidlertid rapportert om allergiske reaksjoner på østerssopp, så
hvis det er første gang man spiser blågrå østerssopp er det lurt å
starte med bare en liten bit av kokt sopp. Få personer er imidlertid
allergiske for østerssopp etter at den er kokt.
Flere
sopparter kan ligne på blågrå østerssopp og det kan være fort gjort
å plukke en annen art. Det er imidlertid lite trolig at det man tar
for å være blågrå østerssopp er giftige sopper, men andre arter har
neppe de samme medisinske egenskapene og den fine smaken som ekte
blågrå østerssopp.
I kommersielle
dyrkningsanlegg for østerssopp hvor arbeidere har vært utsatt for
store konsentrasjoner av soppsporer over lang tid, har noen utviklet
en allergisk reaksjon. Symptomer på slike allergiske reaksjoner kan
omfatte feber, hodepine, tetthet i brystet, hoste, nysing, kvalme og
generelt dårlig velvære. Arbeidere som i starten tolererer kontakt
med østerssopp-sporer, vil ved kontinuerlig eksponering gradvis
kunne utvikle økt sensitivitet. Vær oppmerksom på at hvis et knippe
modne østerssopper blir liggende på kjøkkenbordet over lengre tid,
kan de frigjøre enorme mengder sporer. |
|
|
Flere bilder av
blågrå østerssopp |
|
KILDER |
Bray, Richard: Medicinal Mushrooms: A Practical Guide to Healing Mushrooms.
Hamburg, Monkey Publishing 2020. |
Hobbs, Christopher: Medicinal Mushrooms. An Exploration of Tradition,
Healing & Culture. Summertown, Botanica Press 1986. |
Hobbs,
Christopher: Medicinal Mushrooms. The Essential Guide. Boost Immunity,
Improve Memory, Fight Cancer, Stop Infection, and Expand Your Consciousness.
North Adams, MA, Storey Publiching 2020. |
Isokauppila, Tero: Healing Mushrooms. A Practical
and Culinary Guide to Using Mushrooms for Whole Body Health. New York,
Avery 2017. |
Karlsen, Pål og Tommy Østhagen:
SpiSopp. 200 sopper du må smake før du dør. Kolofon Forlag
2020. |
Lange, Morten:
Soppflora. Oslo. NKS-Forlaget 1973. |
Læssøe, Thomas:
Sopp. Oslo. N.W. Damm & Søn A.S. - Teknologisk Forlag. 2. opplag
2005. |
Marley, Greg A.: Mushrooms
for Health. Medicinal Secrets of Northeastern Fungi. E. Pretoria, Down
East 2009. |
Meuninck, Jim: Basic Illustrated Edible and Medicinal Mushrooms.
Falcon Guides 2015. |
Mossberg, Bo, Sven Nilsson & Olle
Persson: Sopp i naturen 2. Oslo. J.W. Cappelens Forlag
AS 1978. |
Nylén, Bo: Sopp
i Norden og Europa. Landbruksforlaget 2001.Læssøe, Thomas,
Morten Bech Køster og Tine Duch: Gode matsopper. Oslo. N.W. Damm &
Søn AS 2003. |
Press, Barton: Healing Mushrooms. A Comprehensive Guide to Using Medicinal Mushrooms.
More Books
LLC 2020. |
Rogers, Robert: The Fungal
Pharmacy. The Complete Guide to Medicinal Mushrooms ang Lichens of North America.
Berkeley, California, North Atlantic Books 2011. |
Rogers,
Robert Dale: Medicinal Mushrooms: The Human Clinical Trials.
Prairie Deva Press 2020. |
Rowsan, Kris: The Mushroom Medicine Cabinet.
Kris Rowsan Publishing 2021. |
|
Smith, Rowan and Sullivan: Medicinal Mushrooms: Their therapeutic
properities and current medical usage with special emphasis on cancer treatments. University of Strathclyde 2002. |
Stamets, Paul: Mycelium
Running. How Mushrooms Can Help Save the World. Berkeley, Ten Speed
Press 2005. |
Watson, Ronald R. & Victor R. Preedy: Botanical Medicine in Clinical Practice. Oxon / Cambridge,
CAB International 2008. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 28.05.2023 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|