GURKEMEIE |
Curcuma longa |
|
ANDRE NORSKE NAVN |
Gurkemeje, kurkuma. |
|
VITENSKAPELIG NAVN
/ SYNONYMER |
Curcuma longa
L. |
Curcuma domestica
Val. |
Amomum curcuma Jacq. |
|
NAVN
PÅ ANDRE SPRÅK |
SVENSK: Gurkmeja. |
DANSK: Gurkemeje
/ Gurgemeje. |
ISLANDSK: Túrmerik
/ Kúrkúma. |
FINSK: Kurkuma
/
Maustekurkuma. |
ENGELSK: Turmeric
/
Common turmeric / Long
turmeric / Curcuma / French saffron / Indian saffron / Yellow ginger. |
TYSK: Kurkuma
/ Curcuma / Gelber Ingwer / Gelbwurz / Javanische
Gelbwurz. |
FRANSK: Curcuma /
Rhizome de curcuma / Safran des Indes. |
SPANSK: Cúrcuma
/ Turmérico. |
KINESISK: Jiang
huang (rhizomer av gurkemeie) / Yu jin (rotknoll av gurkemeie). |
HINDI: Haldi. |
|
FAMILIE |
Ingefærfamilien (Zingiberaceae). |
|
|
|
BOTANISK
BESKRIVELSE |
Gurkemeie er en
flerårig urt som blir 90-150 cm høy. De brede og langstrakte bladene
kommer fra nær grunnen. De vakre gule eller hvite blomstene er
ustilkete og sitter i avlange aks som har kraftige støtteblad. Den
knollformede hovedroten får mange tykke siderøtter og det er disse
kjøttfulle rotstokkene som selges som krydderet gurkemeie. Disse
sideskuddene er sylindriske, rette eller litt bøyd, de er rynket på
tvers og har gulgrå farge. Etter forvelling får de en hornaktig,
mørkt gul, vokslignende bruddflate. Lukten er aromatisk, smaken
bitter og skarp. Rotens gule farge skyldes curcumin og noen beslektede
stoffer. |
|
|
UTBREDELSE |
Gurkemeie er en
gammel kulturplante som antas å være oppstått i India, men arten
finnes ikke lenger viltvoksende. I våre dager dyrkes planten i stor
stil i mange
tropiske og subtropiske områder, særlig i India, Pakistan, Sri Lanka,
Kina, Indonesia, Malaysia, Jamaica, Vestindia, Sør-Amerika og Afrika. India er
hovedprodusenten, der staten Andhra Pradesh alene er ansvarlig for
40-50 % av produksjonen. Mer enn 90 % av gurkemeien som dyrkes i India blir brukt
innenlands. I år 2000 ble det i India dyrket gurkemeie på nærmere
1,5 millioner dekar jord, noe som ga 600 000 tonn gurkemeie.
For at
gurkemeieplantene skal trives, kreves det et varmt, frostfritt klima, lett
skygge og moderat med vann. |
|
|
DROGER
/ ANVENDTE
PLANTEDELER |
Curcumae rhizoma:
Rhizomene (jordstenglene / rotstokkene) av gurkemeieplanten.
De sterkt oransjegule rotstokkene dras opp av jorda og selges friske,
eller de kokes for å stanse videre modning, og soltørkes. Etter at de er
tørket blir de børstet rene, sortert og vanligvis malt opp. I denne
prosessen mister de 3/4 av vekten. Frisk gurkemeie har en sprø
konsistens og en ingefæraktig sitrusaroma. Den smaker behagelig av
jord med overtoner av sitrus. Tørket gurkemeie har en kompleks
aroma. Smaken er litt bitter og sur, middels skarp, varm og
moskusaktig. Frisk gurkemeie bør oppbevares på et kaldt og tørt sted, og kan
da holde seg i et par uker. Tørket gurkemeie beholder smaken i et
par år eller mer hvis den oppbevares i en lufttett beholder.
Gurkemeie er ømfintlig for sollys og bør derfor, i likhet mer
karripulver, oppbevares mørkt.
Turister som tror at
de gjør en god handel når de kjøper billig "safran" på sine turer
til Syden, blir ofte lurt og kommer hjem med gurkemeie! |
|
|
INNHOLDSSTOFFER |
Den biologiske
aktiviteten til rhizomene til gurkemeie er knyttet til
fenolforbindelser (curcuminoider) og terpenoider (mono- og
seskviterpenoider). Gurkemeie inneholder 3-5 % curcuminoider (først og fremst curcumin), samt 2-7 % eterisk olje
(sammensatt av hovedsakelig atlanton, zingiberon, borneol og
turmeron), alkaloider, sukkerstoffer (28 % glukose, 12 % fruktose og
1 % arabinose), harpiks, proteiner, vitaminer og mineraler.
Curcuminoidene er gule fargestoffer som i alkoholløsning får en
mørkegul farge, og som blir rødbrun hvis man tilsetter et alkalisk
stoff. Curcuminoidene og den eteriske oljen er tungt løselige i vann,
men bedre løselig i olje og alkohol. |
|
|
URTENS
EGENSKAPER OG VIRKNING |
Gurkemeie har en
bitter, skarp og aromatisk smak, og virker avkjølende og
stimulerende. Urten retter opp metabolismen i leveren og virker
galledrivende (kan øke utskillelsen av galle med opp til 130 % og
påvirker gallens kvalitet i gunstig retning), virker
kolesterolsenkende (senker utskillingen av cholesterin fra leveren
og øker utskillelsen via tarmsystemet), betennelseshemmende (øker
innholdet av kortisol i blodet og hemmer prostaglandin-syntesen),
smertelindrende, blodrensende, blodsukkersenkende, blodfortynnende,
blodtrykksenkende, blodårestyrkende, astringerende, sårhelende, sopphemmende, bakteriehemmende (virker bl.a. på hemolyttiske
streptokokker, stafylokokker og enterokokker), leverbeskyttende (i
dyreforsøk vist å beskytte mot skadelige virkninger av
tetraklorkarboner), cytotoksisk mot kreftceller, hemmer veksten av
kreftsvulster, beskytter mot kreft, antioksidant, antikoagulerende,
beskytter mot åreforkalkning, appetittstimulerende, stimulerer
fordøyelsesenzymene, fordøyelsesfremmende, magestyrkende (øker
slimdannelsen i magesekken og er dermed magesårforebyggende),
urindrivende, menstruasjonsdrivende, beskytter mot sammenklumping av
blodplater, bedrer blodflyten i arteriene, styrker blodårene og
beskytter mot grå stær. Gurkemeie er eksperimentelt vist å kunne
hemme formeringen av HIV-viruset. |
|
|
URTEN
KAN BRUKES VED FØLGENDE HELSEPLAGER / SYKDOMMER |
Gurkemeie hjelper
til å stabilisere kroppens mikroflora, bl.a. ved å hemme overvekst
av gjærsopp. Urten kan brukes ved høyt kolesterol, gulsott,
gallestein, kolecystitt (betennelse i galleblæren), åreforkalkning,
blodpropp, hjerneslag, kreft, magekatarr, magesår, dårlig appetitt,
dyspepsi (dårlig fordøyelse), hypoklorhydri (mangel på saltsyre i
magen), kvalme, kolikk, raping, mye tarmgass, magesår, diaré, akutte
eller kroniske betennelser i ledd, muskler og andre organ, lumbago
(vondt i korsryggen), artrose, revmatoid artritt, gikt, astma,
eksem, psoriasis, soppinfeksjoner, fotsopp, menstruasjonskramper og
smertefull menstruasjon. Utvortes kan man bruke gurkemeie som et
omslag ved fotsopp, skrammer, eksem, psoriasis, forstuinger,
opphovninger og skader. |
|
|
|
GURKEMEIE |
Slektsnavnet Curcuma
kommer av det arabiske kourkoum, som betyr safran, og viser til
gurkemeiens safranlignende farge. Gurkemeie blir da også kalt for
"indisk safran". Et annet gammelt navn på gurkemeie er terra merita,
som antagelig refererer til dens verdi eller fjerne opprinnelse. Navnet
terra merita blir ikke lenger brukt, men er opprinnelsen til det
engelske navnet på planten, turmeric.
Tradisjonell
anvendelse av gurkemeie
Gurkemeiens lange og
fargerike historie i mange asiatiske kulturer omfatter århundrers bruk
som krydder, konserveringsmiddel for mat, medisin og fargestoff. Blant
mange bruksområder, blir gurkemeie anvendt i ayurvedisk medisinsk
tradisjon til behandling av leversykdommer, urinveisplager og dårlig
fordøyelse. Urten blir påført utvortes som salve eller omslag for
behandling av betennelser, insektstikk, ringorm, forstuinger,
smertefulle ledd, sår, blødninger, skader og ulike hudproblemer.
Gurkemeie er en viktig
fargeplante som gir en briljant gullgul fargenyanse som er brukt til å
sette farge på mat, papir, tre, kosmetikk og ferdigmat. Til og med de
gylne klesplaggene til buddhistmunkene kunne få sin farge av gurkemeie.
Mange steder i Sørøst-Asia brukes gurkemeie også til sminke, både til
hverdags og ved
høytidelige anledninger som bryllup. I tradisjonelle
bryllupsseremonier i det nordlige India blir gurkemeie påført brud og
brudgom for å gi beskyttelse mot "det onde øye". I Nepal smører gjeterne
"det tredje øyet" (midt på pannen) med en pasta med gurkemeie før de går
til arbeidet høyt oppe i fjellene for å gi beskyttelse, velsignelse og
suksess. I andre folkloristiske tradisjoner blir gurkemeie ansett som et
symbol på velstand og blir brukt til rensing.
I tradisjonell kinesisk
medisin blir gurkemeie brukt til behandling av betennelser, smertefull
menstruasjon, urinveisplager, leverforstyrrelser og skader. I Thailand
er gurkemeie en av de viktigste folkemedisinene og har vært anvendt til
å behandle svimmelhet, gonoré og magesår, og som et
appetittstimulerende, fordøyelsesfremmende, astringerende
(sammentrekkende) og stoppende
middel.
Gurkemeie var også
kjent blant oldtidens vestlige medisinere, og den greske urtelegen
Dioskorides nevnte urten i sine skrifter fra det første århundret e.Kr.
Blant de urtene som er klassifisert som krydder, er gurkemeie i våre
dager en av de best utforskede med tanke på farmakologisk virkning.
Gurkemeie er rik på
antioksidanter
Lenge før vi hadde hørt
om antioksidanter og visste hvordan disse beskytter oss mot sykdom,
hadde folk sørget for å opprettholde god helse ved å krydre maten med
det gyllengule krydderet gurkemeie. Gurkemeie har i generasjoner vært
brukt som et vanlig middel i tradisjonell indisk (ayurvedisk) medisin og
andre medisinske systemer i Asia til behandling av artritt og andre
betennelsestilstander. Nå har vitenskapen identifisert et kraftig
antioksidativt stoff i gurkemeie som både har mange medisinske
egenskaper og som også har verdi gjennom sin tradisjonelle bruk til
matkonservering i varme tropiske land.
Hva forskningen har
vist
Den kliniske
forskningen som er utført med gurkemeie har til nå vært relativt
begrenset, men studier som er gjennomført har gitt store forventinger
både hos forskere og terapeuter. Blant de mange vitenskapelig
dokumenterte virkeområdene for gurkemeie og urtens innholdsstoffer, er
den betennelseshemmende, krefthemmende, leverbeskyttende, galledrivende
og antivirale virkningen, samt at gurkemeie er en kraftig antioksidant.
I forskning som pågår, undersøker man det kliniske potensialet til
stoffet curcumin til beskyttelse mot og behandling av kreft, AIDS, for
høyt kolesterol, verkesår, galleblære- og leversykdommer, og
betennelsessykdommer som artritt.
Det meste av forskningen som
til nå er gjort på gurkemeie og curcumin er utført i
India. Noen av de mest interessante av disse studiene har undersøkt
gurkemeie som et betennelseshemmende middel, og forskningen har gitt
vitenskapelige bevis for denne viktige ayurvediske urtens effekt. I andre
studier har gurkemeie vist en overbevisende kreftbeskyttende virkning, i
tillegg til å senke kolesterolet og nivåene av blodlipid peroksider hos
friske personer.
Innholdsstoffet
curcumin og dets virkning
Gurkemeie fanget
oppmerksomheten til vestlige forskere på 1970-tallet, da forskning
kastet nytt lys på den medisinske verdien av de stoffene i gurkemeie
som kalles curcuminoider. Denne viktige gruppen av antioksidante og
betennelseshemmende innholdsstoffer gir også gurkemeie den skarpe
guloransje fargen. Mye av forskningen på gurkemeie har vært knyttet til
et spesielt curcuminoid kjent som curcumin. Som antioksidant er curcumin
anslått å være 30 ganger så kraftig som zingeron, en antioksidantforbindelse i
ingefær (Zingiber officinale).
Betennelseshemmende
effekt
Kliniske studier og
laboratorieundersøkelser som har vurdert curcuminets virkning mot
betennelser, har vist at stoffet er like effektivt som kortison og ikkesteroide betennelseshemmende medisiner (NSAID-midler), som curcumin
ble testet mot. Disse kraftfulle syntetiske medisinene er standard
behandling for å redusere smerter, stivhet og betennelser ved artritt,
men kan gi ulike alvorlige bivirkninger, som sår i fordøyelseskanalen,
blødninger, anemi, utslett, væskeopphopning, leverproblemer og
nyreskader. Ved en betennelse øker aminotransferasene ASAT og ALAT i
blodet. Disse enzymene inntar sine normalverdier igjen ved inntak av
curcumin. Effekten skyldes sannsynligvis curcuminenes innvirkning på
biosyntesen av prostaglandin.
Den betennelseshemmende
virkningen av gurkemeie er ikke bare knyttet til curcuminet, men også
til den eteriske oljen i urten, noe som er vist i en rekke
eksperimentelle modeller. Farmakologisk studier på dyr har vist at
40-85 % av det curcuminet som inntas gjennom munnen passerer uendret
gjennom fordøyelseskanalen. Mesteparten av flavonoidene som blir
absorbert blir omdannet i tarmens slimhinner og i leveren. På grunn av
det lave opptaket, blir curcumin ofte anbefalt inntatt sammen med bromelain (et stoff i ananas) for å øke absorpsjonen og den
betennelseshemmende virkningen.
Antibiotisk virkning
Indiske healere
anbefaler gurkemeie for å bli kvitt innvollsparasitter, særlig
nematoder. Dette smakfulle krydderet inneholder fire forbindelser med
antiparasittisk virkning. Hver for seg har disse forbindelsene ingen
virkning, men når de er blandet sammen har de kraftige ormedrepende
egenskaper.
Den eteriske oljen fra
gurkemeie er vist å kunne hemme veksten av en rekke mikroorganismer,
bl.a. Clostridium, Staphylococcus, Streptococcus,
Bacillus, Entamoeba histolytica og en rekke
sykdomsfremkallende sopper. Virkningen av den eteriske oljen fra
gurkemeie var i ulike studier sammenlignbar med de som ble oppnådd med
kortison og fenylbutazon. Mens det er knyttet betydelig giftighet til
både fenylbutazon og kortison, er gurkemeie ikke giftig i det hele tatt.
Gurkemeie har vært brukt på en trygg måte som krydder i lange tider, og
innholdsstoffet curcumin har ikke gitt bivirkninger i de kliniske
studiene som er utført.
Gurkemeie og kreft
Curcumin kan beskytte
mot genetiske mutasjoner som kan føre til kreft. I laboratoriestudier
har både gurkemeie og curcumin vist en kraftig antikreftvirkning under
alle stadier av utviklingen av kreft. I tallrike studier har curcumin
redusert antallet og størrelsen på svulster hos dyr med eksperimentelt
frambrakt kreft, inklusive hudkreft, endetarmskreft og magekreft.
Gurkemeie og curcumin
har også vist lovende resultater i kliniske studier på mennesker med
kreft og forstadier til kreft. Både i in vitro og in vivo
studier har gurkemeie og curcumin vist betydelig krefthemmende virkning
ved eksponering for en rekke kjemiske kreftfremkallende stoffer, som
f.eks. tobakksrøyk. I tillegg til å hemme utviklingen av kreft, finnes
det data fra mange studier som antyder at curcumin også kan fremme
tilbakegangen av kreft.
Den beskyttende
virkningen av gurkemeie og derivater av urten kan bare delvis forklares
gjennom en direkte antioksidantvirkning. Urten hemmer også dannelsen av
nitrosaminer, styrker kroppens eget antioksidantsystem, øker mengdene
med glutation og andre ikkeprotein-sulfhydryler, og virker direkte på en
rekke enzymer og genetisk materiale.
Gurkemeie som
antioksidant
Nåværende forskning
antyder at antioksidantvirkningen av curcuminoidene (inkl. curcumin) er
den viktigste bidragsyteren til gurkemeiens helsebeskyttende virkning.
Antioksidantvirkningen til curcumin er sammenlignbar med andre
antioksidanter som vitamin C og E. Tallrike studier, inkl. forsøk med
mennesker, har vist at curcumin kan bekjempe frie radikaler og beskytte
mot dannelsen av oksidanter i kroppen. Gurkemeie synes også å fremme
aktiviteten til kroppens eget antioksidantsystem. På grunn av den gule
fargen og den beskyttende virkningen mot fettoksidering, blir curcumin
brukt i smør, margarin, ost og andre matvarer.
Gunstig virkning på
hjerte-karsystemet
Virkningen av gurkemeie
og curcumin på hjerte-karsystemet omfatter både en senkning av
kolesterolnivåene og at urten hindrer blodplatene i å klebe seg sammen
slik at blodet blir "tykt". For mye sammenklebing av blodplater er involvert
i en rekke sykdommer, bl.a. åreforkalkning, hjertesykdommer, astma og
betennelsestilstander.
Virkning på leveren
Curcumin har ved
leverskader vist lignende leverbeskyttende virkning som glycyrrhizin fra
lakrisrot (Glycyrrhiza
glabra) og silymarin fra frøene av mariatistel (Silybum
marianum). Denne beskyttelsen er nok stort sett et resultat av
curcuminets kraftige antioksidantvirkning. Finske og amerikanske
forskere har gjort forsøk med rotter og funnet ut at en substans i
gurkemeien hindrer leverskadene som forårsakes av overdrevent
alkoholinntak.
Gurkemeie motvirker
gallestein
Curcumin er et aktivt
galledrivende stoff som øker utskillelsen av gallesyre med omkring 100 %.
I tillegg til å øke gallens sekresjon av gallesalter, kolesterol og bilirubin, øker curcumin også oppløseligheten til gallen. Dette kan ha
betydning som beskyttelse mot dannelse av gallestein.
Det er sagt at det er
færre tilfeller av gallestein i India, noe man tror skyldes inntak
av gurkemeie i maten. Gurkemeie kan nemlig være nyttig både til å
forebygge og behandle gallestein. I flere forsøk med dyr der man
eksperimentelt har framkalt gallestein, har man vist at de dyrene som
ble satt på diett med mye curcumin allerede i løpet av fem uker hadde
fått forminsket tendens til gallesteindannelse med 45 %. Etter 10 uker
hadde de curcuminbehandlede dyrene opptil 80 % færre gallestein enn de
ubehandlede. Curcumin forbedrer oppløseligheten av gallen, og det betyr
at det ikke så lett utfelles stein og krystaller i gallegangen. Ved
gallestein kan man spise mye karriretter og kanskje tilsette ekstra
gurkemeie i maten. Lite, men ofte, er i dette tilfellet bedre enn korte
og intensive kurer med høyt inntak av gurkemeie. Husk imidlertid at hvis
du har gallestein som blokkerer gallegangen, må du ikke innta gurkemeie.
Godt for fordøyelsen
Gurkemeie og urtens
ulike innholdsstoffer kan framvise en rekke gunstige virkninger på
fordøyelsessystemet. Lang tids bruk av gurkemeie mot tarmgassproduksjon
har fått betydelig støtte gjennom forskning. Stoffet natriumcurcuminat
er vist å kunne dempe tarmkramper, og andre komponenter i gurkemeie øker
utskillingen av fordøyelsesenzymer. Gurkemeie og curcumin øker innholdet
av slimstoffer i magen og beskytter på den måten mot sårdannelse som kan
være indusert av stress, alkohol eller andre påvirkninger. I svært høye
doser kan imidlertid gurkemeie og curcumin virke motsatt og forårsake
sårdannelse.
I en spennende
thailandsk undersøkelse har leger vist at 250 mg gurkemeie i kapselform,
tatt tre ganger om dagen, var ca. halvparten så effektivt som annen
magesårhemmende medisin ved smerter i magen som skyldtes irritasjon av
mageslimhinnen. Selv om det er en noe svakere virkning av gurkemeie enn
av vanlige
magesårmedisiner, er fordelen for de fattige i Østen at gurkemeie
koster bare en brøkdel av vanlig magesårmedisin.
Gurkemeie er godkjent
av tyske helsemyndigheter som behandling for fordøyelsesproblemer,
primært fordi den stimulerer utskillingen av galle fra galleblæren.
Klinisk anvendelse
og dosering
Gurkemeie blir først og
fremst brukt ved akutte eller kroniske betennelser i ledd, muskler og
andre organ, f.eks. ved leddrevmatisme, artrose, lumbago (vondt i
korsryggen), kolecystitt (betennelse i galleblæren) med eller uten
gallestein, osv. Urten kan også brukes som krydder for å stimulere
appetitten og produksjonen av fordøyelsesvæsker. Videre brukes gurkemeie
og curcumin klinisk til beskyttelse mot og behandling av kreft, til
behandling av betennelser, arteriosklerose, leverplager, gallestein og
irritabel tykktarm syndrom. Selv om det trengs flere studier på
mennesker når det gjelder bruk av gurkemeie eller curcumin ved kreft,
synes det å være berettiget å anbefale urten som beskyttelse mot kreft
og som støtte ved annen kreftbehandling. Gurkemeie har vært mye brukt i ayurvedisk medisin, både lokalt utvortes, og innvortes til behandling av
forstrekninger og betennelser. Effekten av slik bruk er erfart både
gjennom eksperimentelle studier og ved klinisk anvendelse.
Da både den eteriske
oljen og curcuminoidene i gurkemeie er lite løselige i vann, blir urtete
av gurkemeie sjelden brukt terapeutisk. I stedet bruker man
alkoholbaserte flytende ekstrakter eller tinkturer av urten, eller
pulver i kapselform. Normal daglig dose av gurkemeie er 1-3 g malt
gurkemeie 2-3 ganger daglig, som best inntas sammen med et måltid og da
gjerne blandet i maten som krydder. Dosen kan gradvis økes opp til maks.
20 g om dagen for å oppnå ønsket effekt. Av en 1:5 tinktur kan man innta
inntil 10 ml daglig. Etter en måned bør man gjøre
opphold i noen dager for å se om plagene kommer tilbake. Ved behov kan
man seinere fortsette behandlingen i ytterligere en måned, og så videre.
Alternativt kan man
bruke preparater med gurkemeie. Av ren curcumin er anbefalt dosering for
terapeutisk bruk 400-600 mg tre ganger daglig. Gurkemeie-ekstrakter er
vanligvis standardisert til 95 % curcuminoider. Stoffet piperin (som
finnes i pepper) øker opptaket i kroppen av curcuminoiden, så det kan
være lurt å innta litt svart pepper sammen med gurkemeie.
Gurkemeie i
matlagingen
Tørket eller frisk
gurkemeie er et populært krydder i asiatisk, og da særlig i indisk
matlaging. I det sørlige India spises roten også rå. Gurkemeie hjelper
til med fordøyelsen av fett og proteiner. Urten kan brukes i små mengder
for å gi mat en gul farge, og i Vesten er et av hovedanvendelsesområdene
for gurkemeie å gi gul farge til sennep. Fordi gurkemeie inneholder
fargestoffer som ligner safran, blir urten ofte kalt indisk safran. I
Sørøst-Asia blir gurkemeie brukt til å krydre supper, sauser, salater,
linser, ris, egg, fisk og skalldyr. Den er en av hovedingrediensene i
karri, garam masala og indiske chutneyer, og er også en ingrediens i
Worcesterhiresaus.
Karri er en
krydderblanding som kan variere mye både i smak og farge, avhengig av
hvilke ingredienser den inneholder og mengdeforholdet mellom dem.
Hovedingredienser i karri er gurkemeie (som gir kraftig farge),
koriander, bukkehornfrø, kanel, cayennepepper, nellik, muskat og
ingefær. Andre ingredienser kan være kardemomme, sennepsfrø,
laurbærblad, tørkede sitronskall, svart pepper, spisskummen og
valmuefrø. I India og Pakistan, hvor karri brukes svært mye, kan
krydderet inneholde opptil 20 forskjellige ingredienser. Betegnelsene
HOT og MILD på indiske karrisorter refererer til hvor mye cayennepepper
som inngår i blandingen. At karri inneholder pepper i tillegg til
gurkemeie, er visstnok viktig med tanke på opptaket av curcumin i
kroppen. Peppermolekylet piperin er nemlig vist å kunne øke organismens
opptak av curcumin med mer enn 1000 ganger, noe som er vesentlig med
tanke på å maksimere curcuminets store helsemessige verdi. Jeg har til
nå ikke funnet opplysninger om hvor mye pepper i forhold til mengde
gurkemeie man må innta for å oppnå denne effekten. |
|
Advarsler,
bivirkninger og kontraindikasjoner
Gurkemeie har vært
brukt som mat i tusenvis av år. Som kosttilskudd blir urten ansett
som trygg å bruke når den inntas i anbefalte doseringer, men brukt i
store doser over lang tid kan føre til fordøyelsesforstyrrelser
(mye tarmgass, kvalme og oppkast). Ingen
giftighet eller bivirkninger er observert i kliniske studier med urten,
og inntak av inntil 8 g gurkemeie daglig i fire måneder har vært
problemfritt.
Eventuelle betenkeligheter vedrørende sikkerhet baserer seg på
terapeutisk bruk i store mengder og ikke på inntak i begrensede
mengder som krydder. Kurkumin (= curcumin) er et fargestoff (E100)
som er godkjent for bruk i matvarer.
Gurkemeie bør ikke
inntas i terapeutiske doser under graviditet eller hvis en kvinne
forsøker å bli gravid, da laboratorieforsøk antyder at urten kan
stimulere livmorsammentrekninger og dermed framprovosere abort. Det
er ikke påvist økt frekvens av fosterskader eller andre skadelige
virkninger på fosteret etter utstrakt inntak av gurkemeie. Det er
ingen restriksjoner på bruk av gurkemeie under amming, og i
tradisjonell medisin på Fiji-øyene blir gurkemeie inntatt av nybakte
mødre for å fremme melkeproduksjonen. Før man bruker urten mot
smertefulle menstruasjoner, bør man få utredet det gynekologiske
problemet av kvalifisert helsepersonell.
Personer med
blokkerte galleganger bør ikke bruke gurkemeie, da urten øker
utskillingen av galle. Hvis du har gallestein, bør du snakke med lege
før du inntar gurkemeie i terapeutiske doser. Gurkemeie kan gi
fotosensitivitet (overfølsomhet for sollys) hos enkelte individer
og urten kan i svært sjeldne tilfeller også gi allergisk utslett ved
hudkontakt eller utvortes bruk av gurkemeieprodukter.
På grunn av den
blodfortynnende virkningen, bør pasienter som går på blodfortynnende
medisin ikke anvende svært høye doser (mer enn 15 g om dagen) av gurkemeie.
Bruk av
gurkemeie som krydder for slike pasienter er helt trygt. Ingen andre interaksjoner med
medisiner er oppgitt. |
|
|
Flere bilder av
gurkemeie |
|
KILDER |
Basch, Ethan M.: Natural
Standard Herb & Supplement Handbook. The Clinical Bottom Line. St.
Louis, Missouri. Elsevier Mosby 2005. |
Béliveau, Richard & Denis Gingras: Mat mot kreft. Sunt og godt kosthold som virker forebyggende.
Oslo, Kagge Forlag AS 2008. |
Borchorst,
Georg: Urter og urtemedisin II. København, Klitrose 1996. |
Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter.
Oslo, N. W. Damm & Søn 2003. |
Duke,
James A.: Det Grønne Apotek.
Aschehoug Dansk Forlag A/S 1998. |
Forlaget Det
Beste: Våre medisinske planter.
Oslo, Det Beste A/S 1984. |
Foster,
Steven: 101 medicinal herbs.
Loveland,
Interweave
Press 1998. |
Gardner, Zoë & Michael McGuffin (editors): American Herbal Products
Association's Botanical Safety Handbook, Second Edition. Boca
Raton, FL, CRC Press 2013. |
Hershoff, Asa & Andrea Rotelli:
Herbal Remedies. A Quick and Easy Guide to Common Disorders and Their Herbal
Treatments. New York, Avery 2001. |
Juneby, Hans Bertil: Fytomedicin - en fickhandbok om medicinalväxter.
Gamleby, Artaromaförlaget 1999. |
Könemann: Matvareguiden.
Köln,
Könemann Verlagsgesellschaft
mbH 2000. |
Mabey,
Richard: Politikens bog om helbredende urter.
Politikens Forlag 1989. |
Mars, Brigitte: The Desktop
Guide to Herbal Medicine. Laguna Beach. Basic Health Publications, Inc. 2007. |
McCaleb, Robert, Evelyn Leigh & Krista Morien: The Encyclopedia of Popular Herbs.
Roseville, Prima Health 2000. |
Mills, Simon & Kerry Bone: The Essential Guide to Herbal Safety.
St. Louis, Elsevier 2005. |
Murray, Michael T.: The
Healing Power of Herbs. The Enlightened Person's Guide to the Wonders of
Medisinal Plants. New York, Gramercy Books 2004. |
Norman, Jill: Urter & krydder, matelskerens oppslagsverk.
Oslo, N. W. Damm & Søn AS 2003. |
Pharmaceutical Press Editorial: Herbal Medicine, Fourth Edition.
London, Pharmaceutical Press 2013. |
Robbers, James E. & Varro E. Tyler: Tyler's Herbs of Choice. The Therapeutic Use of Phytomedicinals.
New
York & London,
The
Haworth Herbal Press 1999. |
Skenderi, Gazmend:
Herbal Vade Mecum. 800 Herbs, Spices, Essential Oils, Lipids Etc.
Constituents, Properities, Uses, and Caution. Rutherford, New
Jersey, Herbacy Press 2003. |
Swahn, Jan-Öjvind: Krydder. Historien om kryddernes
opprinnelse, bruk og egenskaper. Oslo,
Teknologisk Forlag 1991. |
Thomson,
William A.R.: Medisinske urter.
Oslo, Teknologisk Forlag A/S 1982. |
Tilgner, Sharol: Herbal
Medicine. From the Heart of the Earth. Cresswell, Oregon. Wise Acres Press
1999. |
Van Wyk, Ben-Erik & Michael Wink:
Medicinal Plants of the World. Portland, Oregon, Timber Press 2004. |
|
|
|
VIKTIG: Det som er skrevet om urten og dens medisinske virkning ved
bestemte plager og sykdommer er kun ment som informasjon. Urtekilden tar ikke ansvar for
eventuelle skader som måtte oppstå om du velger å benytte denne urten
eller preparater hvor urten inngår.
|
©
Urtekilden |
Tekst
og bilder fra denne siden må ikke publiseres andre steder, verken
elektronisk eller på trykk, uten tillatelse fra Urtekilden. |
Denne siden
ble sist endret 18.02.2020 |
Indeks norske navn |
Indeks vitenskapelige navn |
|
|
|