Rosenrot

Norges viktigste medisinplante?

Startsiden > Urtemedisin > Rosenrot - Norges viktigste medisinplante?

 

Rosenrot er en svært anvendelig plante i urtemedisinen og urten har vist seg å kunne ha en positiv effekt ved en rekke sykdommer og plager. Min mening er at rosenrot sannsynligvis den viktigste medisinplanten som finnes viltvoksende i Norge. Stadig nye anvendelsesområder for urten blir kjent, bl.a. har det vist seg at rosenrot kan ha en svært gunstig virkning på personer med diagnosen ADHD. Rosenrot er en av de beste adaptogene urtene, dvs. at den har evne til å tilpasse sin virkning etter kroppens behov. Den største nytten vi kan ha av rosenrot er imidlertid som et middel til å regulere kroppens stressreaksjoner. Videre frigjør den energireserver i kroppen slik at vi orker mer, og vi får bedre konsentrasjon og hukommelse.

 

 

Du kan blir bedre kjent med denne fantastiske planten ved å gå til følgende sider:

 
Monografi om rosenrot i Urtekildens Planteleksikon.
Navn på rosenrot. En tabell som viser hvilke dialektnavn som er brukt på rosenrot rundt om i Norge.
Artikkel om rosenrot skrevet av Rolv Hjelmstad og trykt i bladet Hytteliv nr. 7-2003.
Artikkel om rosenrot skrevet av Rolv Hjelmstad og trykt i bladet Mat & Helse, august 2004.
Bilder av rosenrot i Bildegalleri medisinplaner.
Adaptogener Her kan du lese hva det vil si at en plante er et adaptogen.
 

Når man har bestemt seg for å bruke rosenrot er det viktig at man får tak i et preparat av høy kvalitet. Det finnes mange forskjellige rosenrotpreparater på markedet i Norge og noen av dem inneholder trolig lite av de viktige virkestoffene som normalt skal finnes i rosenrot. Det er sannsynlig at vi har lignende tilstander i Norge som i USA, der det er blitt sagt av 40 av de 50 rosenrotpreparatene som selges der er helt verdiløse. Hvis du har brukt et rosenrotprodukt og ikke fått ønsket virkning, kan det enten skyldes at rosenrot er en urt som ikke har noen virkning på deg og dine plager, eller at du har brukt et dårlig preparat med lite virkestoffer. Les her før du anskaffer rosenrot.

Når det gjelder rosenrot, mener jeg at tinktur (sprituttrekk) virker bedre enn tabletter og kapsler. Les mer om det på denne siden: Tabletter, kapsler eller tinktur. Hva er best? Urtekilden selger rosenrottinktur, men du kan også lage en slik tinktur selv. Oppskrift på hvordan det gjøres finner du her: Lag din egen rosenrottinktur.


Bortsett fra på Østlandet og deler av Sørlandet, er rosenrot utbredt over det meste av Norge (se utbredelseskartet under). Planten finnes fra fjæresteinene langs kysten til høyt oppe på fjellet. De største forekomstene finner vi langs kysten av Vestlandet, Trøndelag og Nordland. Norge er kanskje det landet i verden som har mest viltvoksende rosenrot. Vi har således en ressurs som mange andre land misunner oss. De viltvoksende bestandene kan imidlertid lett bli overbeskattet. Derfor foregår det nå kommersiell dyrking av rosenrot mange steder i Norge. Få rosenrotprodukter som finnes på markedet her i landet er imidlertid laget av norsk rosenrot. Tinkturen som Urtekilden produserer er laget med røtter fra rosenrotplanter som er økologisk dyrket i Møre og Romsdal.
 
Fra et dyrkingsfelt med rosenrot

Kart over utbredelsen av rosenrot i Norden
Kartet er hentet fra Eric Hulten: Atlas över växternas utbredning i Norden. AB Kartografiska Institutet, Stockholm 1971.

Denne siden ble sist oppdatert 14.08.2015

  © URTEKILDEN, Rolv Hjelmstad, Fagerhaugvegen 55, 7347 Oppdal