Urtekildens tips ved

CANDIDA-INFEKSJON

(candidiasis / trøske)

URTEKILDEN

Startside > Urtemedisin > Sykdommer og plager > Candida-infeksjon

 

På denne siden finner du tips om urtemedisinsk behandling av candida-infeksjon. Både anerkjent bruk av urter og kjerringråd er angitt, og rådene er hentet fra mange forskjellige kilder. Urtekilden kan ikke ta ansvar for eventuelle skader eller bivirkninger som måtte oppstå om du velger å prøve noen av rådene. Vi anbefaler at du får stilt en sikker medisinsk diagnose før du starter med egenbehandling med urter, og at du holder din lege orientert hvis du velger å anvende urtemedisin ved dine plager.


Generelt om candida-infeksjon

Candidiasis (trøske) er en overvekst av Candida albicans, en liten gjærlignende sopp som finnes naturlig i alle friske kropper, og som trives i varme, fuktige, lukkede områder. Candida finnes oftest i skjeden, men også i munnen, tarmen, urinveiene og på huden. Syv av ti kvinner får minst en gang i livet et utbrudd av candidiasis eller trøske i skjeden. Det er også vanlig at babyer får trøske under bleien eller i munnen. Les mer om candidiasis.


Urter som kan anvendes ved candida-infeksjon
 

Hvitløk (Allium sativum)

Hvitløk er en av de fremste antibakterielle og sopphemmende urtene, noe som skyldes innholdet av bl.a. stoffet allicin. Mange alternative terapeuter anbefaler å bruke et helt hvitløksfedd som en ”stikkpille”. Rens et hvitløksfedd, pakk det inn i en bit gasbind bundet sammen med bomullssnor og plasser det i skjeden som en tampong. Bruk en slik ”tampong” hver natt i til sammen seks dager (bruk et nytt hvitløksfedd hver kveld). I mange tilfeller har det kurert selv hardnakkede tilfeller av betennelser i skjeden. Det er forståelig om du ikke liker å bruke hvitløk på denne måten. Alternativt kan man skylle skjeden med blanding av hvitløksessens (kjøpt i helsekostbutikk) og vann. Hvitløkessens kan være sterkt for hud og slimhinner. Begynn derfor med en tynn oppløsning og øk styrken gradvis til du får virkning.

Da hvitløk uansett er et godt middel mot skjedekatarr, kan man i stedet for å bruke den lokalt i skjeden, spise hvitløk for å bedre immunforsvaret, noe som kan være med å forebygge nye tilfeller av betennelser. Å spise hvitløk kan være til god hjelp ved enhver skjedeinfeksjon. På samme måte som hvitløk, har vanlig løk evne til å styrke immunsystemet og hjelpe til å bekjempe gjærsoppinfeksjoner.

Dosering: Ett eller flere hvitløksfedd tilsettes maten daglig. Alternativt tas opptil tre 500-600 mg kapsler med hvitløk. Se etter produkter som kan gi minst 5000 mikrogram allicin daglig. Under en antibiotikakur bør man ta 3-4 fedd hvitløk daglig i én uke og i tillegg tilføre naturlige tarmbakterier som pulver eller i kapselform under kuren og et par uker etter at man er ferdig med den.

Kilder: U066, U075, U226, U286, U298, U301, U350, U402, U457, U464, U532, U594, U630.


Tetre (Melaleuca alterniflora)

Eterisk olje fra bladene på tetrebusken inneholder en kraftig sopphemmende forbindelse og oljen kan være effektiv mot den utbredte candidasoppen som mange mennesker plages av. For å behandle infeksjoner som candidiasis og trichomonas, kan man vaske skjeden daglig med en 0,4 % oppløsning av tetreolje i vann. Med en så sterk fortynning opplever man sjelden irritasjoner, brennende følelse eller andre bivirkninger. Alternativt kan man bruke tetreolje på en tampong. Det gjøres ved å fortynne 5 ml tetreolje i 15 ml bæreolje og dryppe 5 dråper av oljeblandingen på en tampong som får sitte i skjeden i fire timer. Bruk denne behandlingen bare en gang om dagen. Litt tetreolje kan også tilsettes badevannet.

Man kan også bruke ferdigpreparater med tetreolje i form av vagitorier (stikkpiller til skjeden) eller kremer. Disse produktene brukes i henhold til produsentens instruksjoner. Mot munntrøske kan man skylle munnen med vann tilsatt noen dråper tetreolje (og gjerne noen myrradråper) tre ganger daglig. Ren tetreolje er i Norge nå klassifisert som 'legemiddel' og kan være vanskelig å få tak i.

Kilder: M007, U077, U146, U173, U300, U301, U304, U309, U350, U464, U532, U594.


Myrra (Commiphora myrrha)

Mot trøske i munnen kan man bruke et munnvann av tre dråper tetre-olje og en dråpe myrraolje i et halvt glass vann. Rør godt om før bruk og skyll munnen godt tre ganger daglig.

Kilder: U003, U143, U299, U300.


Grapefrukt (Citrus x paradisi)

Grapefruktkjerneekstrakt kan bidra til å frigjøre skadelige mikroorganismer fra kroppen, og er derfor anvendbar for å beskytte mot gjærsoppinfeksjoner. For å behandle en aktiv infeksjon kan man lage en vask. Dette kan gjøres ved å tilsette 5-10 dråper av flytende grapefruktkjerneekstrakt til en vanlig dusjsåpe. Alternativt kan man dyppe en tampong i løsningen. En enkelt behandling er ofte nok for å bli kvitt en liten infeksjon, mens ved mer hardnakkete tilfeller kan det trenges 3-4 påføringer. Vær nøye med å følge flaskens doseringsanvisning. Begynn alltid en kur forsiktig, og den bør aldri strekke seg over mer enn 1-2 måneder, fordi grapefruktkjerneekstrakt også dreper de "snille" bakteriene i tarmen (Lactobacillus acidophilus, Bifidus bifidum og Lactobacillus bulgaricus). Sørg alltid for å bygge opp tarmfloraen igjen ved å innta preparater som inneholder de "snille" tarmbakteriene.

Kilder: U161, U472, U630.

 


Olivenblad ekstrakt (Olea europaea)

Ekstrakt av olivenblad (med stoffet oleuropein) er en kraftfull healer ved mikrobielle infeksjoner. Ved behandling av candida-syndrom er anbefalt dosering en kapsel med olivenbladekstrakt tre ganger daglig, eller man følger doseringen som er angitt på pakningen.

Kilder: U295, U457, U630.


Solhatt (Echinacea spp.)

Solhatt fremmer virkningen til de hvite blodlegemene og andre spesialiserte infeksjonsbekjempere i hele kroppen. Ved kronisk skjedetrøske kan man ta opptil 60 dråper solhatt tre ganger daglig, og hver annen time ved akutte anfall. Dette styrker immunforsvaret. Sammen med solhatt kan man bruke urter med antisoppegenskaper, f.eks. ringblomst, timian, hydrastinurt, kanel, rosmarin, hvitløk og kokosmasse.

Studier med bruk av solhatt i forbindelse med gjærsoppinfeksjoner har vist gode resultater. I en tysk studie ble 203 kvinner med gjentatte gjærsoppinfeksjoner i skjeden behandlet enten med en soppdrepende krem, eller med kremen pluss et solhattpreparat som ble inntatt gjennom munnen. Etter seks måneder hadde 60 % av gruppen som mottok bare soppdrepende krem fått tilbakefall, mens bare 16 % av de som i tillegg fikk solhatt hadde opplevd en ny soppinfeksjon.

Ved trøske i munnen kan man skylle munnen med en blanding av tinkturer av følgende urter: solhatt, myrra og lakrisrot. Bland like deler tinktur av hver urt, ta en teskje av blandingen i litt vann og skyll munnen hver 3.-4. time, eller etter behov. En annen aktuell blanding ved candidainfeksjon kan være to deler solhatt-tinktur og en del timiantinktur. Ta en teskje av blandingen i litt vann to ganger daglig.

Kilder: U003, U066, U160, U226, U260, U338, U457, U464, U532.


Ringblomst (Calendula officinalis)

Ringblomst virker sopphemmende, astringerende og helende. Bruk avkjølt ringblomst-te som skjedevask, eller ha teen i badevannet og bad i 20 minutter. Ved skjedebetennelse kan man også påføre ringblomstkrem, eller bruke ringblomstolje som en lotion. Det kan også være til hjelp å innta ringblomst-tinktur (20 dråper i litt vann) tre ganger daglig. Fortynnet ringblomsttinktur (gjerne sammen med myrradråper) kan brukes som munnskyllemiddel ved trøske i munnen.

Kilder: U066, U146, U161, U173, U301, U464.


Kamille (Matricaria recutita)

Dampbad med kamille kan brukes ved skjedebetennelse. Bruk en håndfull kamilleblomster til en liter kokende vann, og ha blandingen i en potte eller et bekken. Sett deg over samtidig som du pakker deg godt inn i et teppe, slik at dampen blir ført til det rette stedet. Bli sittende i 5-10 minutter. Du kan også ta sittebad i sterk kamille-te. Sørg da for at temperaturen ikke er høyere enn du tåler. Behandlingen må settes inn så snart man kjenner symptomene. Lunken kamillete kan også brukes til skjedeskylling, bruk en øreballong som kjøpes på apoteket.. En krem med kamille lindrer kløe og irritasjon i skjedeområdet. I tillegg kan du drikke te av kamille morgen og kveld i 2-4 uker.

Kilder: U003, U066, U075, U160, U338, U594.


Aloe vera (Aloe vera)

Aloe vera er vist å kunne styrke de hvite blodlegemenes evne til å drepe gjærsopp. Man kan dempe en soppinfeksjon i skjeden ved å smøre seg med plantesaften fra Aloe vera morgen og kveld i et par uker. Mot munntrøske kan man skylle munnen med Aloe vera-juice.

Kilder: M007, U077, U301, U304, U353, U457, U630.


Hydrastinurt (Hydrastis canadensis)

Hydrastinurt er et bredspektret planteantibiotikum som dreper sopp og bakterier. Det skyldes stoffene berberin og hydrastin. Det er vitenskapelig bevis for at hydrastinurt kan hjelpe mot trichomonas, som er en svært vanlig infeksjon i skjeden. Hydrastinurt stimulerer immunforsvaret generelt på samme måte som solhatt og hvitløk, og er derfor fremragende til å forebygge nye infeksjoner.

Hydrastinurt stimulerer også fordøyelsen og leverens sekresjon av galle. Hvis du har brukt antibiotika for å bekjempe en infeksjon, må leveren fjerne restene av disse medisinene fra kroppen. Typisk dosering er opptil seks 500-600 mg kapsler per dag, eller 20-50 dråper av en tinktur én gang daglig. Advarsel: Må ikke brukes under graviditet og amming, eller hvis du har en galleblæresykdom. Urten må ikke brukes sammenhengende i mer enn to uker. Hydrastinurt er i Norge klassifisert som 'legemiddel' og kan derfor være vanskelig å få tak i.

Kilder: U066, U260, U298, U350, U402, U457, U532, U630.


Mahonia (Mahonia aquifolium) / Berberis (Berberis vulgaris)

Mahonia og berberis inneholder også berberin (et soppdrepende alkaloid), og urtene er blant de beste infeksjonsbekjemperne i planteriket. Stikkpiller og kremer som inneholder mahonia eller berberis er i utlandet tilgjengelig reseptfritt i helsekostbutikker. Urten kan også tas innvortes som del av en immunstyrkende kur. Typisk dosering er 15-30 dråper tinktur daglig. Advarsel: Mahonia må ikke brukes under graviditet og amming, eller hvis du har en galleblæresykdom. Urtene må ikke brukes sammenhengende i mer enn to uker. Mahonia og berberis er i Norge klassifisert som 'legemiddel', og kan være vanskelige å få tak i.

Kilder: M007, U298, U338, U457, U532, U594.


Lapacho / Pau d’Arco (Tabebuia impetiginosa)

Dette er et søramerikansk tre som har ry for å kunne bekjempe soppinfeksjoner og styrke immunforsvaret. Barken er i utlandet tilgjengelig i form av urtete og i kombinasjonsprodukter. Typisk dosering er opptil fire 500-600 mg kapsler, eller ni 300 mg kapsler daglig. Alternativt 20-50 dråper tinktur opptil fire ganger daglig, eller 2-3 kopper urtete daglig (2-3 teskjeer av innerbarken i 2-3 kopper vann, som får trekke i 15 minutter, og så delt på 2-3 doser). Avkjølt lapacho-te kan også brukes til skjedeutskylling. Lapacho kan være vanskelig å få tak her i landet.

Kilder: M007, U226, U464, U532, U594, U597, U630.


Geitrams (Chamerion angustifolium)

Den finske urteterapeuten Henriette Kress skriver følgende om geitrams mot candida: "Som legeplante er den viktigste effekten av geitrams dens virkning på gjærsoppen candida. En kur med te av grønne blad av geitrams, noen kopper daglig i minst to måneder, tar knekken på candida som har løpt løpsk i blodet. Geitrams hindrer ikke sporer av candida å vokse, men den hindrer soppen i å formere seg. Candida er normalt i vår tarmflora, men når denne gjærsoppen tar overhånd og vokser der den ikke skal være blir vi utmattede, særlig om vi spiser mat som inneholder gjær eller sukker. Om du lider av candida hjelper det både å drikke geitramste og å holde en gjærfri og sukkerfri diett. Ingen vet hvilke bestanddel i geitrams som er virksom mot candida. En te laget på hele urten fungerer, men isolerte bestanddeler fungerer ikke. Og geitrams fungerer ikke mot andre gjærsopper".

Dunmjølke (Epilobium parviflorum) er en nær slektning av geitrams. Det er en urt som primært brukes ved godartet forstørrelse av prostatakjertelen, men anbefales også brukt som te ved candidiasis i munn, tarmer og skjede.

Kilde: U597.


Kanel (Cinnamomum verum / Cinnamomum cassia)

Et naturlig antisoppmiddel. Kanel har i århundrer vært kjent for å kunne holde soppinfeksjoner i sjakk og er mye brukt i Kina til behandling av candida. Drikk kanel-te for å få kontroll med gjærsoppmengden i kroppen. Ved trøske i munnen kan man bruke 15-20 dråper kanelolje i 1/4 kopp med vann og gurgle seg med dette tre ganger om dagen.

Kilder: U338, U402, U457, U594.


Åkersnelle / kjerringrokk (Equisetum arvense) og einerbær (Juniperus communis)

2 teskjeer kjerringrokk og 8-10 knuste svarte einerbær til en stor kopp vann. Gi blandingen et oppkok, og la den trekke i 10 minutter. Sil teen og drikk den i små slurker utover dagen. Denne teen er også anbefalt ved urinveisinfeksjoner og tarmkatarr.

Kilde: U075.


Amerikansk tranebær (Vaccinium macrocarpon)

Begynn å drikk tranebærsaft ved de første tegn til skjedebetennelse. Saften er kraftig sur. Unngå saft som er søtet med sukker.

Kilde: U402.


Kinesisk urtemedisin

Leger som praktiserer tradisjonell kinesisk urtemedisin vil kunne behandle gjærsoppinfeksjoner i skjeden med en te laget av barken av amurkorktre (Phellodendron amurense), kochia frukt (Kochia scoparia) og frø av monnierslirekjeks (Cnidium monnieri). De dypper bomull i teen og plasserer den i skjeden to ganger daglig. Denne blandingen lar seg nok vanskelig skaffe i Norge.

Kilde: U472.


Kjerringråd og andre råd ved candida-infeksjon
 

Epleeddik / eddik / Molkosan

Epleeddik eller vanlig eddik er et eldgammelt husråd som også enkelte leger anbefaler ved sopp i skjeden. En spiseskje eddik (7 %) blandet i to dl kokt vann (og gjerne tre dråper tetreolje, hvis du har tilgang på det) gir et effektivt middel til skjedeskylling ved begynnende soppinfeksjon. Bruk en øreballong eller en sprøyte uten spiss (kjøpes på apotek) til dette formålet. Alternativt kan man tilsette tre kopper elpeeddik til vannet når man bader, og oppholde deg i badekaret i 20 minutter. Epleeddik eller eddik hjelper til å opprettholde den naturlige surheten i skjeden. I stedet for epleeddik eller vanlig eddik kan man bruke Molkosan ostemyseekstrakt (kjøpes i helsekostbutikker) til skjedeskylling. Bruk 1 spiseskje Molkosan til ½ liter vann. Husk at man aldri skal skylle skjeden hvis man er gravid.

Kilder: U003, U075, U077, U161, U350, U370.


Saltvann

Hyppige vaskinger av underlivet med saltvann anbefales mot candida i skjeden. Man løser opp inntil 1 ts salt i ½ liter vann.

Kilder: U003, U299.


Yoghurt

Kløe i underlivet kan skyldes at surhetsbalansen i slimhinnene er forstyrret (ofte på grunn av såpevask eller antibiotika). Yoghurt inneholder melkesyrebakterier, som også finnes i friskt skjedesekret. Spis ren yoghurt som inneholder levende yoghurtkultur. Mot vaginal candidiasis kan man smøre naturell yoghurt direkte i skjeden eller halvblande den med vann og bruke den til vask 1-2 ganger daglig til du ser forbedringer. Man kan også smøre yoghurt på en tampong eller et sanitetsbind. Alternativt kan man lage et sittebad av lunkent vann tilsatt et beger yoghurt naturell. Alt dette kan hjelpe til å hemme veksten av soppen og bidra til at både kløe og svie forsvinner.

Å spise naturell yoghurt kan brukes til å behandle trøske i munnen.

Kilder: U003, U066, U075, U076, U161, U299, U301, U370, U464, U594, U630.


Acidophilus kapsler

Å sette inn en kapsel med Acidophilus-bakterier i skjeden om natten kan bidra til å gjenopprette en normal bakterieflora og kan brukes ved behandling av ulike typer skjedebetennelser. Kapsler med Lactobacillus acidophilus kan også inntas for å bedre bakteriefloraen i tarmene. Husk at kapslene skal lagres kjølig, både i butikken og hjemme.

Kilder: U402, U472.


Vann

Drikk mye vann hvis du har et candida-problem. Jo mer du tisser, jo lettere er det for kroppen å skylle ut urenheter.

Kilde: U402.


Råd om mat og kosttilskudd

For å motvirke gjærsoppinfeksjon i kroppen kan du spise rikelig mengder med hvitløk, nattlysolje (evt. kaldpresset olivenolje) og yoghurt naturell. Mange terapeuter anbefaler probiotika, kosttilskudd som inneholder Lactobacillus acidophilus (melkesyrebakterier), for å gjenopprette en normal bakterieflora i fordøyelseskanalen. Det blir også anbefalt at du unngår andre melkeprodukter og begrenser inntaket av søt frukt. Kosttilskudd for å styrke immunforsvaret kan omfatte vitamin B-kompleks der de ulike vitaminene foreligger i følgende mengder: B1: 50-100 mg, B2: 50 mg, B3: 25 mg, B5: 100 mg, B6: 50-100 mg, B12: 100-1000 mg, og folat: 400 mg daglig. Videre beta-karoten (vitamin A), vitamin C (500-1000 mg daglig, gjerne i form av frisk frukt og grønnsaker) og vitamin E (200-400 IE daglig, gjerne i form av hvetekim, solsikkefrø og egg). Biotin (300 mikrogram daglig) hemmer en form av candida som er den mest irriterende for slimhinnene. Også andre antioksidanter kan inntas, samt sink (f.eks. i form av gresskarfrø), selen (100-200 mikrogram daglig), magnesium, essensielle fettsyrer (omega-6 i form av nattlysolje, og omega-3 i form av linfrøolje), folinsyre og kaprylsyre. Kaprylsyre er en kort fettsyre som finnes naturlig i brystmelk og kokosnøtter. Kaprylsyren er gunstig for de gode bakteriene i tarmen, særlig melkesyrebakteriene, og inntas i en mengde på 1 g sammen med måltidene. Den er også et soppdrepende middel som kan bidra til å bekjempe candida. Kalsium (1000-1500 mg daglig) kan rette opp en mangel av dette mineralet som ofte ses hos pasienter med gjærsoppinfeksjon, og magnesium (750-1000 mg daglig) for å balansere kalsiuminntaket.

Kutt ut alt sukker og raffinerte karbohydrater, alkohol (særlig øl og vin) og sjokoladedrikker, fordi dette antas å fremme veksten av candida. Les mer om hva du bør spise og ikke spise under kostholdsråd nederst på denne siden.

Kilder: M007, U003, U298, U299, U594, U597, U630.


Litt om candida

Candidiasis (trøske) er en overvekst av Candida albicans, en liten gjærlignende sopp som finnes naturlig i alle friske kropper, og som trives i varme, fuktige, lukkede områder. Candida finnes oftest i skjeden, men også i munnen, tarmen og på huden. Syv av ti kvinner får minst en gang i livet et utbrudd av candidiasis i skjeden. Det er også vanlig at babyer får trøske under bleien eller i munnen.

Både kvinner og menn kan plages med candidiasis, men infeksjonen blir sjelden overført seksuelt. Sykdommen er vanligst hos personer med nedsatt immunforsvar, og etter hvert som soppen øker sin utbredelse i kroppen frigjør den giftstoffer som svekker immunsystemet ennå mer. Andre faktorer som øker sjansen for å få gjærsoppinfeksjon er graviditet og bruk av kortikosteroide medisiner. Svært ofte har personer med candida-infeksjon også en matallergi. Mange typer soppinfeksjoner kan dannes som en resultat av kombinasjonen matallergi og Candida albicans.

Candidainfeksjon i tarmene

Candidiasis i tarmen kan komme av forstyrrelser i den normale bakteriefloraen i tarmene, bakterier som normalt stanser overdreven vekst av skadelige mikroorganismer. Candida-soppen gjør tarmveggen irritert og betent. Dette øker tarmens gjennomtrengelighet slik at allergifremkallende stoffer i kostholdet, så vel som giftstoffer fra tarmen, lettere går over i blodet. Dette påvirker både immunsystemet og det indresekretoriske systemet, og kan forårsake allergisk reaksjon på sopp i innvollene.

Symptomer på en kronisk candida-infeksjon kan være soppinfeksjon i skjeden med utflod, forstyrrelser i tarmen (f.eks. diaré eller forstoppelse, oppblåsthet, luftplager, kolitt, Crohns sykdom, irritert tarm-syndrom), muskel- eller leddsmerter, tett nese og nesekatarr, matthet, tretthet, dårlig hukommelse, vansker med konsentrasjonen, humørsvingninger, depresjon, irritabilitet, uregelmessig menstruasjon, PMS, hudproblemer (f.eks. kviser), hodepine (eller migrene), multippel sklerose-lignende symptomer, matallergier, stor sukkertrang, eller en kald og klam fornemmelse i huden. Symptomene forverres ofte i kaldt og fuktig vær.

Medvirkende årsaker til at kronisk candidiasis utvikler seg kan være stress, utstrakt bruk av antibiotika, bruk av steroider, p-piller eller andre hormonpreparater, dårlig fungerende skjoldkjertel, forurensning, svangerskap og stort sukkerinntak.

Munntrøske

Munntrøske (candidiasis i munnen) er en soppinfeksjon i form av hvitt belegg på slimhinnene i munnen, halsen og på leppene. Når man gnir belegget bort, er det sårt og rødt under. Munntrøske er vanlig hos barn, fordi deres immunforsvar ikke er helt utviklet, og hos voksne med nedsatt immunforsvar, på grunn av sykdom eller bruk av immunundertrykkende medisiner. Trøske hos brystbarn kan spre seg til morens bryst under amming, og kan føre til en situasjon der mor og barn kontinuerlig smitter hverandre.

Gjærsoppinfeksjon i skjeden (betennelser i skjeden med utflod)

Omkring halvparten av alle henvendelser til gynekolog dreier seg om skjedebetennelse, som oftest er den forårsaket av soppinfeksjon. I de fleste tilfeller behandler man med soppdrepende stikkpiller eller krem, og betennelsen forsvinner i de fleste tilfeller etter noen dager.

Under normale forhold holdes bakteriefloraen i skjeden i balanse av ”snille” bakterier, men hvis immunsystemet av en eller annen grunn er svekket, eller de beskyttende bakteriene blir ødelagt av antibiotika, kan candida-soppen formere seg raskt. Soppinfeksjon i skjeden kan også være et signal om en mer utbredt soppinfeksjon i kroppen. Symptomer kan være hvit, klumpet, osteaktig utflod som lukter gjær, kløe eller sårhet i eller rundt skjeden, sårhet og ubehag ved samleie, stikkende smerte ved vannlating og i enkelte tilfeller rødt utslett, som brer seg nedover lårene eller rundt anus.

Mulige årsaker til candidainfeksjon i skjeden er endringer i hormonbalansen, bruk av p-piller, steroider, antibiotika, kreftmedisiner, immunundertrykkende medisiner eller sæddrepende salve, sukkersyke og svangerskap (begge tilstander øker glykogenet i skjedeutfloden, slik at forholdene blir ideelle for soppoppblomstring), bruk av kosmetiske midler for skjeden, deodoranter, skyllemidler eller såpe, seksuelt overført smitte, en underliggende svakhet i immunforsvaret på grunn av nedkjørthet, dårlig kosthold og usunt levesett, eller en annen type infeksjon i skjeden, f.eks. klamydia (som gjør skjeden mer mottagelig for gjentatt soppinfeksjoner). Candidiasis kan forverres av alt som kan irritere den følsomme huden i skjeden og på kjønnsleppene, seksuelt samvær, stramme klær, dårlig hygiene, tamponger, skumbad og andre parfymerte tilsetninger i badevannet.

Generelle råd ved soppinfeksjon i skjeden kan være:

  • Unngå sex til infeksjonen er borte. Kontroller at partneren også kurerer infeksjonen, slik at dere ikke stadig smitter hverandre.
  • Unngå alle former for kosmetiske preparater rundt skjeden, og vask ikke med såpe.
  • Unngå tettsittende klær som fremmer en varm, fuktig atmosfære.
  • Søk alternativ behandling for alle infeksjoner som oppstår, slik at du kan unngå antibiotika.
  • Bruk tilskudd av melkesyrebakterier sammen med og etter en eventuell antibiotikabehandling.
  • Finn alternativer til sæddrepende salver og p-piller.
  • Unngå bruk av tamponger.
  • Kostholdsråd: Dersom du har symptomer på kronisk candidiasis bør du sørge for et sunt kosthold med rikelige mengder helkorn, nøtter og frø, uraffinerte oljer og frisk frukt og grønnsaker. Spis økologisk dyrket mat i den grad det er mulig. Utelat kioskmat fra kostholdet, likeså sukker, alkohol, te, kaffe, fet mat og tilsetningsstoffer. Det er best å unngå alle former for gjærholdige matvarer og totalt utelukke sukker (som er gjærens næringsgrunnlag) fra kostholdet. Matvarer du bør unngå omfatter derfor sukker, honning og alle søtningsstoffer og matvarer som inneholder disse, ost, alkohol og gjæret drikke, inkludert medisiner på alkoholbasis, eddik, sennep, pickles, majones, ketchup og andre sauser og dressinger, soyasaus, sopp, tørkede frukter, matvarer smaksatt med sitronsyre, brød, vitamintilskudd med gjær (f.eks. ølgjær), B-vitaminer, gjærekstrakt, og mat- og drikkevarer som inneholder malt.

Andre årsaker til infeksjon i skjeden med utflod

Det kan også være andre årsaker enn candida til utflod hos kvinner. Trichomonas er en liten mikroorganisme som til vanlig lever sitt rolige liv i skjeden. Ved forstyrrelse av økobalansen i skjeden kan det oppstå en kraftig formering som lager utflod (som har fiskelukt), og forårsake svie og kløe. Gardnerella er en bakterie som normalt finnes i skjeden, men som gir utflodplager ved kraftig formering. Chlamydia gir magesmerter og underlivssmerter, av og til feber og generell sykdomsfølelse, men som oftest har du ingen plager ved chlamydia-infeksjoner. Til sist har vi Herpes-infeksjoner, der utbrudd som regel gir intense smerter, mens utflodplagene kan være beskjedne. Alle disse formene for infeksjon kan spres ved kjønnslig omgang, men candida, trichomonas og gardnerella kan oppstå spontant når det foreligger forstyrrelser i skjedens økobalanse.

Kilder: M007, M010, U003, U301, U594, U630.


Kilder
M007 Woodham, Anne og Dr. David Peters: Gyldendals store bok om alternativ medisin. Oslo, Gyldendal Norsk Forlag ASA 1999.
M010 Bjertnæs, Aage: Knipetak. Praktiske legeråd for store og små plager. Oslo, Tiden Norsk Forlag A/S 1991.
U003 McIntyre, Anne: Kvinnens urtebok.  Oslo, Grøndahl og Dreyers Forlag AS 1995.
U066 McIntyre, Anne: Vanlige urter for vanlige plager.  Oslo, Gyldendal Norsk Forlag 1993.
U075 Wicklund, Miriam: Kjerringråd for små og store plager.  Oslo, Tiden Norsk Forlag 1989.
U077 Wicklund, Miriam: Kjerringråd for bedre helse.  Oslo, Tiden Norsk Forlag 1994.
U143 Mabey, Richard: Politikens bog om helbredende urter.  Politikens Forlag 1989.
U146 Ody, Penelope: The Complete Medicinal Herbal.  London, Key Porter Books 1993.
U160 Granrud, Lill: Håndbok i urtemedisin.  Oslo, Hilt & Hansteen 1997.
U161 Wicklund, Miriam: Kjerringråd i lange baner.  Oslo, Tiden Norsk Forlag A/S 1997.
U173 Kessler, David: The Doctor's Complete Guide to Healing Herbs.  New York, Berkley Books 1996.
U226 Bruset, Stig & Dag Tveiten: Helse på grønn resept.  Oslo, Gyldendal Norsk Forlag ASA 1999.
U260 Ottariano, Steven G.: Medicinal Herbal Therapy.  Portsmouth, Nicolin Fields Publishing 1999.
U286 Duke, James A.: Dr. Duke's Essential Herbs.  Rodale Reach 1999.
U295 Santelmann, Kirsten: Naturens beste hjelpere - og gode kurer mot helseplager.  Oslo, Tiden Norsk Forlag 1999.
U298 Murray, Michael and Joseph Pizzorno: Encyclopedia of Natural Medicine. Revised 2.nd edition.  London, Little, Brown and Company 1998.
U299 Det Beste: Alternativ Medisinsk Leksikon.  Oslo, Det Beste A/S 1994.
U300 Pietroni, Patrick: Alternativ helseguide.  Oslo, Hjemmets Bokforlag 1996.
U301 Berg-Olsen, Bertil og Nikki Bradford (fagredaktører): Den store oppslagsboken om alternativ medisin.  Oslo, Notabene Forlag 1997.
U304 Murray, Michael T.: The Healing Power of Herbs. The Enlightened Person's Guide to the Wonders of Medicinal Plants.  Rocklin, Prima Health 1995 (2.ed).
U309 Foster, Steven: Herbs for Your Health. A handy guide for knowing and using 50 common herbs.  Loveland, Colorado, Interweave Press 1996.
U338 Castelman, Michael: The Healing Herbs.  New York, Bantam Books 1995.
U350 Duke, James A.: Det Grønne Apotek.  Aschehoug Dansk Forlag A/S 1998.
U353 McCaleb, Robert, Evelyn Leigh & Krista Morien: The Encyclopedia of Popular Herbs.  Roseville, Prima Health 2000.
U370 Graedon, Joe & Teresa Graedon: The People's Pharmacy. Home and Herbal Remedies.  New York, St. Martin's Press 1999.
U402 Geelhoed, Glenn & Jean Barilla (redaktører): Natural Health Secrets From Around the World.  New Canaan, Keats Publishing, Inc., 1997.
U457 Balch, Phyllis A.: Prescription for Herbal Healing.  New York, Avery 2002.
U464 Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter.  Oslo, N. W. Damm & Søn 2003.
U472 Tillotson, Alan Keith: The One Earth Herbal Sourcebook.  New York, Twin Streams 2001.
U532 White, Linda B. & Steven Foster: The Herbal Drugstore. The Best Natural Alternatives to Over-the-Counter and Prescroption Medicines.  New York, Signet 2002.
U594 Mindell, Earl: Dr. Earl Mindell's Natural Remedies for 150 Ailments.  North Bergen, Basic Health Publications, Inc. 2005.
U597 Integrative Medicine Communications: Quick Access. Consumer Guide to Conditions, Herbs & Supplements.  Newton, Integrative Medicine Communications 2000.
U630 Balch, Phyllis A.: Prescription for Nutritional Healing. Fourth edition. New York. Avery 2006.

Har du andre tips om bruk av urter, eller kjerringråd for denne sykdommen / plagen, blir vi glad hvis du tar kontakt og formidler informasjonen eller dine erfaringer.


© Urtekilden
 

Denne siden ble sist oppdatert 08.10.2016