Urtekildens tips ved

INNVOLLSORM

(tarmparasitter / "mark i magen")

URTEKILDEN

Startside > Urtemedisin > Sykdommer og plager > Innvollsorm

 

På denne siden finner du tips om urtemedisinsk behandling av innvollsorm. Både anerkjent bruk av urter og kjerringråd er angitt, og rådene er hentet fra mange forskjellige kilder. Urtekilden kan ikke ta ansvar for eventuelle skader eller bivirkninger som måtte oppstå om du velger å prøve noen av rådene. Vi anbefaler at du får stilt en sikker medisinsk diagnose før du starter med egenbehandling med urter, og at du holder din lege orientert hvis du velger å anvende urtemedisin ved dine plager.


Urter som kan anvendes ved innvollsorm
 

Sitronmelde / ormemelde (Chenopodium ambrosioides var. anthelminticum)

Brukes mot rundormer, som er de vanskeligste å bli kvitt. Eterisk olje av sitronmelde kan brukes, men det må skje med stor forsiktighet og bare under medisinsk oppsyn. Bruk av chenopodium-olje må kombineres med lakserolje for å få oljen raskt ut av tarmsystemet, slik at minst mulig av den blir absorbert av kroppen. Chenopodium-olje regnes som så giftig at den sjelden brukes mot mark i magen hos mennesker, men den anvendes en del i veterinærmedisinen.

Kilder: U078, U163.


Tunbalderbrå (Lepidotheca suaveolens)

Te av blomstene brukes mot barneorm. Drikk en kopp morgen og kveld i 3-4 uker. Ved massive angrep kan en sterk te av tunbalderbrå i en periode også brukes som klyster.

Kilde: U078.


Ormetelg (Dryopteris filix-mas)

Roten har vært brukt som kur mot innvollsorm i generasjoner. Frisk rot må benyttes, da effekten forsvinner hvis roten lagres for lenge. Kan være svært effektivt, men urten er for giftig og vanskelig å dosere til at den kan anbefales. Ved overdosering kan det oppstå leverskader.

Kilde: U078.


Gresskar (Cucurbita pepo)

Gresskarfrø er ikke så effektivt som ormetelg, men har den fordelen at de er helt trygge å anvende. Spis 2-3 spiseskjeer frø før måltid 3-4 ganger daglig i 2-3 uker. Gresskarfrøene anbefales i kombinasjon med malurt eller hvitløk. En alternativ metode er å male 200-400 g uskallete gresskarkjerner til et mel som blandes med melk og honning til en puddinglignende konsistens. Dette skal inntas på tom mage om morgenen, i to porsjoner. To til tre timer seinere inntar man lakserolje eller et annet avføringsmiddel. Dette er viktig, da gresskarkjernene ikke dreper ormene, men bare paralyserer dem. Effekten blir bedre hvis du i tillegg spiser rå revet gulrot.

Kilder: U078, U160, U163, U296.


Hvitløk (Allium sativum)

Spis 2-4 rå hvitløksfedd før måltidene 3 ganger daglig i 2-3 uker. Personer med sart magesekk tåler hvitløkskapsler eller -tabletter bedre. Ta maksimumsdosen som er angitt på pakningen, 3 ganger daglig. Det kan være vanskelig å få små barn til å spise hvitløk, men du mildner smaken ved å koke den i melk. Til barn kan man også gi 1-2 finhakkede hvitløksfedd i en skje med honning eller litt varm melk, en halv time før frokost hver dag i en uke. Et annet alternativ er å knuse tre hvitløkskløfter i gulrotsaft og innta dette hver annen time.

Kilder: U066, U075, U078, U160, U163, U596.


Løk (Allium cepa)

Varm opp ½ liter melk og 3 spiseskjeer finhakket løk, og hold dette varmt uten å koke i 10 minutter. Dette kan drikkes om kvelden, det egner seg også som sovemedisin. Løk kan også brukes som klyster. Kok opp en løk i vann, sil og avkjøl. Settes denne avsilte væsken som klyster, kommer marken ut.

Kilder: U075, U296.


Ramsløk (Allium ursinum)

Hele urten brukes som uttrekk. På samme måte som hvitløk inneholder den en svovelholdig antiseptisk olje.

Kilde: U078.


Malurt (Artemisia absinthium)

Lag uttrekk av 1/2 -1 teskje tørket urt, la det trekke i 10 minutter før urten siles fra. En kopp morgen og kveld i én uke. Malurt er giftig og må brukes med stor forsiktighet. Vær oppmerksom på forgiftningssymptomer. Urten må ikke gis til barn.

Kilder: U160, U596.


Reinfann (Tanacetum vulgare)

Det har vært tradisjon for å bruke reinfann mot innvollsorm, men urten er vanskelig å dosere da mengde aktive innholdsstoffer varierer svært mye fra plante til plante. Alvorlige forgiftninger har forekommet på grunn av innholdet av tujon i urten. Det anbefales ikke å eksperimentere med reinfann som middel mot innvollsorm.

Kilder: U078, U596.


Papaya (Carica papaya)

Det blir sagt at alle typer innvollsorm forsvinner hvis man spiser papaya gjennom en lengre tid. Papainet i frukten løser opp ormens proteinholdige celler. På en helt ufarlig måte "fordøyer" papainet innvollsormene. Når man gjennomgår en papayakur, bør man unngå proteinholdig mat, slik at papainet ikke binder seg til f.eks. kjøtt, pølser, egg mm. A. Vogel-produktet Papayasan er et aktuelt preparat å anvende. Det har størst effekt på tarmparasitter (også amøber) før de har nådd inn i leveren. En Papayasan-kur bør gjentas etter fire uker. Dette skyldes at man kan drepe innvollsorm med naturmidler, men ikke eggene. Derfor er det nødvendig å gjennomgå to eller kanskje tre kurer for å forhindre at det igjen utvikles kjønnsmodne ormer.

Kilder: U078, U088, U163, U681.


Ananas (Ananas comosus)

Det sies at barnemark kan bli borte etter tre dager hvis man ikke spiser noe annet enn ananas. Frukten inneholder det proteinnedbrytende enzymet bromelain.

Kilde: U163.


Gulrot (Daucus carota)

Blir anbefalt av barneleger ved barneorm. Barnet gis så mye revet gulrot som det kan spise i et par dager. Alternativt kan man drikke gulrotsaft eller spise to store gulrøtter daglig til frokost.

Kilde: U078.


Ingefær (Zingiber officinale)

Er du glad i å spise rå fisk, er det store muligheter for å få mark i magen. Spis gjerne litt syltet ingefær til maten og etterpå, det kan ta knekken på parasittene.

Kilde: U163.


Gurkemeie (Curcuma longa)

Indiske healere anbefaler dette smakfulle krydderet for å bli kvitt innvollsparasitter, særlig nematoder. Gurkemeie inneholder fire forbindelser med antiparasittisk virkning. Hver for seg har disse forbindelsene ingen virkning, men når de er blandet sammen har de kraftige ormedrepende egenskaper. Den beste måten å innta gurkemeie på, er å nyte matretter med karri, hvor gurkemeie er en av hovedingrediensene. Urten er ansvarlig for karriens gule farge.

Kilde: U163.


Kryddernellik (Syzygium aromaticum)

Nellik er vist å virke mot mange parasitter, også innvollsorm. Det anbefales å drikke en sterk nellik-te, eller å tilsette pulverisert nellik til ananas- eller papayajuice.

Kilde: U163.


Karve (Carum carvi)

Karvefrø til bekjempelse av småmark har vært brukt i flere hundre år over hele Norden. I Skåne i Sverige blandet man karve med sirup for å få barn til å ta den. Ellers kan også kokt karve og karve-te være effektivt.

Kilde: U161.


Blåbær (Vaccinium myrtillus)

Både blåbærsaft og blåbærsyltetøy skal være effektivt mot mark i magen. Lag pannekaker og server dem med blåbærsyltetøy og blåbærsaft hvis ungene er plaget. Det hjelper både på humøret og helsa.

Kilde: U076.


Kjerringråd og andre råd ved innvollsorm
 

Vaselin med eterisk olje

Smør eterisk olje av lavendel, eukalyptus, timian eller tetre rørt sammen med vaselin på endetarmsåpningen om kvelden, eller bruk en salve som inneholder ringblomst for å forhindre ormen i å legge egg og for å lindre kløe.

Kilde: U066.


Torskeskinn

Kok torsken med skinnet på, og spis torskeskinnet sammen med fisken, så forsvinner all småmark i magen, sier et råd fra en gammel fisker i Nord-Norge.

Kilde: U161.


Kok sengetøyet

Småmark i magen smitter ofte ved berøring og gjennom sengetøy. Eggene kan overleve flere dager i sengetøy hvis det er litt fuktig. Når hele familien tas under behandling, må samtidig alt sengetøy kokes for å komme markplagen til livs.

Kilde: U161.


Litt om innvollsorm

De fleste tilfeller av innvollsorm i Norge skyldes barneorm, og barn er mest utsatt. Bendelorm er mindre vanlig. Infeksjonene skyldes vanligvis besmittet mat eller omgang med kjæledyr som har mark. Enkelte behandlingsmåter innen vestlig urtemedisin kan lamme ormene, andre metoder kan utrydde dem. Behandlingen vil omfatte råd om kosthold for å svekke ormen, slik at den er lettere å bli kvitt (å spise hvitløk og gulrot regelmessig kan ha slik virkning). Ved infeksjon av innvollsorm bør avføringen sjekkes hver dag, og behandlinger med urtepreparater må ofte gjentas etter 10 dagers opphold. Sørg for at barnets hender vaskes ofte, og prøv å få barnet til ikke å klø seg bak. Unngå sukker og raffinerte karbohydrater, noe ormen nærer seg på, og gi yoghurt daglig. Hvis en person i huset har innvollsorm, må andre familiemedlemmer og kjæledyr gjerne også behandles.

Kilder: U066, U299, U301.


Kilder
U066 McIntyre, Anne: Vanlige urter for vanlige plager.  Oslo, Gyldendal Norsk Forlag 1993.
U075 Wicklund, Miriam: Kjerringråd for små og store plager.  Oslo, Tiden Norsk Forlag 1989.
U076 Wicklund, Miriam: Flere kjerringråd for hjem og helse.  Oslo, Tiden Norsk Forlag 1991.
U078 Weiss, Rudolf Fritz: Herbal Medicine.  Göteborg, AB Arcanum 1988.
U160 Granrud, Lill: Håndbok i urtemedisin.  Oslo, Hilt & Hansteen 1997.
U161 Wicklund, Miriam: Kjerringråd i lange baner.  Oslo, Tiden Norsk Forlag A/S 1997.
U163 Duke, James A.: The Green Pharmacy.  Emmaus, Rodale Press 1997.
U296 Santelmann, Kirsten: Kjerringråd for kropp og sjel.  Oslo, Ex Libris Forlag AS 1999 5.oppl..
U299 Det Beste: Alternativ Medisinsk Leksikon.  Oslo, Det Beste A/S 1994.
U301 Berg-Olsen, Bertil og Nikki Bradford (fagredaktører): Den store oppslagsboken om alternativ medisin.  Oslo, Notabene Forlag 1997.
U596 Santillo, Humbart: Natural Healing with Herbs.  Prescott, Arizona, Hohm Press 1993.
U681 Vogel, Alfred: Leveren som sundhedsregulator. Teufen, Verlag A. Vogel 1983.

Har du andre tips om bruk av urter, eller kjerringråd for denne sykdommen / plagen, blir vi glad hvis du tar kontakt og formidler informasjonen eller dine erfaringer.


© Urtekilden
 

Denne siden ble sist oppdatert 08.10.2016