Urtekildens tips ved

KVISER

(akne, filipenser)

URTEKILDEN

Startside > Urtemedisin > Sykdommer og plager > Kviser

 

På denne siden finner du tips om urtemedisinsk behandling av kviser. Både anerkjent bruk av urter og kjerringråd er angitt, og rådene er hentet fra mange forskjellige kilder. Urtekilden kan ikke ta ansvar for eventuelle skader eller bivirkninger som måtte oppstå om du velger å prøve noen av rådene. Vi anbefaler at du får stilt en sikker medisinsk diagnose før du starter med egenbehandling med urter, og at du holder din lege orientert hvis du velger å anvende urtemedisin ved dine plager.


Urter som kan anvendes ved kviser
 

Tetreolje (Melaleuca alternifolia)

Ved dannelsen av kviser spiller ulike bakterier en rolle, og Propionibacterium acnes og Staphylococcus epidermis er de mest studerte. Begge disse bakteriene finnes naturlig på huden, og ingen av dem er vist å kunne forårsake kviser. Men når talgproduksjonen endrer seg, eller det det blir en betennelse, vil disse bakteriene ofte blomster opp og forverre betennelsen. Tetreolje (tea-tree oil) er en av de beste bakteriebekjemperne som finnes. Oljen kan fortynnes med jojobaolje til en styrke på 25-50% før den påføres direkte på kvisene, gjerne 2-3 ganger daglig. Jojobaolje brukes fordi denne oljen i dyreforsøk er vist å ha betennelsesdempende virkning. Alternativt kan man vaske ansiktet i lunkent vann tilsatt 1 teskje tetre olje. Unngå kontakt med øynene. Tetre olje må ikke brukes innvortes. Ren tetre olje kan være vanskelig å få tak i etter at produktet er trukket tilbake fra helsekostbutikkene.

Kilder: U077, U146, U160, U226, U259, U260, U285, U300, U309, U362, U457, U716.


Ringblomst (Calendula officinalis)

Smør på ringblomstsalve eller ufortynnet ringblomsttinktur to ganger daglig. Alternativt kan man lage en effektiv ansiktsmaske mot kviser og uren hud ved å hakke kronblad av ringblomst, tilsette litt oppvarmet honning og røre det sammen til en pastalignende konsistens (ca. 1 dl opphakkede ringblomster til 1 spiseskje honning). Smør dette på huden og slapp av en halvtimes tid før du vasker ansiktet med lunkent vann. Gjenta behandlingen daglig til huden har fått tilbake sin naturlige friskhet.

Kilder: U075, U160, U362, U457, U464.


Aloe vera (Aloe vera)

Aloe vera Gelé smøres direkte på kvisene, 2 ganger daglig. Alternativt bruker man geléen som ansiktsmaske 1-2 ganger i uken. Anskaff et aloe vera-produkt som er renest mulig, uten for mange tilsetningsstoffer.

Kilder: U077, U160, U362, U587.


Hvitløk (Allium sativum)

Spis hvitløkskapsler til kvisene blir mindre. Hvitløksolje kan med fordel også brukes utvortes på kviser ved at man gnir dem med et oppskåret hvitløksfedd. Hvitløk har en antibakteriell og sopphemmende effekt, og har en god virkning på infisert hud.

Kilder: U077, U146, U299, U300, U301, U362.


Sitron (Citrus limon)

Bruk ufortynnet sitronsaft direkte på stedet, eller vask med sitronvann (1 teskje sitronsaft til 1 spiseskje vann) to ganger daglig. En skive frisk sitron eller nypresset sitronsaft på huden renser og trekker ut urenheter.

Kilder: U075, U296, U299, U300, U464, U587.


Solblom (Arnica montana)

Arnikatinktur inneholder alkohol og andre stoffer som virker irriterende på huden. Dette stimulerer blodtilførselen til det berørte området og bidrar til raskere heling. Solblom er giftig om må ikke brukes innvortes. Vær også oppmerksom på at arnikatinktur kan gi utslett hvis tinkturen ikke fortynnes tilstrekkelig med vann.

Kilde: U285, U362.


Solhatt (Echinacea spp.)

Solhatt-tinktur blandes med 50 % vann og påføres direkte på huden med en kompress. Virker bakteriehemmende. Solhatt kan også inntas for å styrke immunforsvaret og rense huden innenfra.

Kilder: U226, U299, U457, U496, U594.


Rødkløver (Trifolium pratense)

Trekk te av rødkløverblomster, 1 teskje urt til 1 kopp kokende vann, som får trekke i 5-10 minutter før urten siles fra. Drikkes tre ganger daglig i tre dager. Bidrar til å rense kroppen for giftstoffer. Teen kan også brukes som vaskevann.

Kilder: U296, U300.


Kamille (Matricaria recutita)

La 1 teskje tørkede kamilleblomster eller en pose kamillete trekke i 10 minutter i en tildekket kopp med varmt vann. Dette uttrekket brukes som hudvann. Alternativt kan man legge fuktige kamilleteposer direkte på kvisene.

Kilde: U299.


Prikkperikum / johannesurt (Hypericum perforatum)

Bruk tinktur av prikkperikum hvis du har vært nødt til å klemme ut eller stikke hull på en kvise. Tinkturen kan til en viss grad forhindre arrdannelse.

Kilde: U160.


Groblad (Plantago major)

Knus et groblad og legg det på kvisen. Sett et liten plasterlapp over og la det sitte på over natta.

Kilde: U075.


Løk (Allium cepa)

Kok en løk til den blir myk og legg massen på kvisene. Dekk til med plaster. Skal kunne gi resultater allerede etter en natt.

Kilde: U077.


Rosmarin (Rosmarinus officinalis)

Gni rosmarin på kvisene for å øke blodomløpet og desinfisere området.

Kilde: U299.


Valurt (Symphytum officinale)

Ut uttrekk av valurtblad er et glimrende ansiktsvann, og valurt i enhver form får huden til å leges raskere, samtidig som den fremmer dannelsen av nytt vev. Alternativt kan man smøre på en salve som inneholder valurt to ganger daglig. Valurt er klassifisert som reseptpliktig legemiddel, og kan være vanskelig å få tak i, men mange har planten i egen hage og kan høste blad av den.

Kilder: U299, U464.


Lavendel (Lavandula officinalis)

3-4 dråper lavendelolje dryppes i et kar med kokende vann og så lar man dampen rense porene. Alternativt blander man 10 dråper lavendelolje i litt olivenolje, og gnir oljeblandingen på kvisene og la det tørke.

Kilder: U226, U457, U587. 


Eukalyptus (Eucalyptus globosus)

Drypp 3-4 dråper eukalyptusolje i et kar med kokende vann og la dampen rense porene.

Kilder: U226, U716.


Einer (Juniperus communis)

Friskt einerbar kokes, og avkoket brukes til ansiktsvask.

Kilder: U077, U296.


Gran (Picea abies)

Friskt granbar kokes, og avkoket brukes som vaskevann.

Kilde: U296.


Åkersnelle / kjerringrokk (Equisetum arvense)

Lag kaldtvannsuttrekk av kjerringrokk. 1 kopp kaldt vann helles over 2 teskjeer kjerringrokk og trekkes natta over. Dette kan så brukes som hudvann, og virker stabiliserende på kviser og uren hud.

Kilde: U075.


Storborre (Arctium lappa)

Storborre er en avgiftende urt og brukes innvortes for å rense kroppen for giftstoffer. Naturmedisinere tror at en velfungerende lever er viktig for å unngå kviser. Tanken bak er at leveren har en avgiftende og utskillende funksjon, og når den ikke fungerer optimalt vil kroppen kompensere dette ved å skille ut giftige forbindelser gjennom andre organer, f.eks. huden. På grunn av sin bitterhet vil storborre også virker stimulerende på leveren (og vil dermed også kunne forbedre fordøyelsen).

Kilder: U285, U300, U716.


Stornesle / brennesle (Urtica dioica)

Drikk en kopp brenneslete daglig. Virker rensende på kroppen.

Kilder: U285, U296, U299.


Kjerringråd og andre råd ved kviser
 

Epleeddik

1 til 2 ganger i uken kan man ta et ansiktsdampbad med epleeddik. Da blander man 1 del eddik med 2 deler vann og varmer opp blandingen. Så dukker man under et håndkle som man legger over kjelen eller bollen med det varme eddikvannet, og lar den varme dampen stige opp og inn i de åpne porene. Etterpå skyller man huden med 2 teskjeer epleeddik i 1 kopp kaldt vann, dette får porene til å lukke seg igjen.

Kilder: U295, U587.


Mandelessens

Stryk mandelessens over kvisene med en bomullsdott. Virker uttørkende på kvisene.

Kilde: U075.


Potet

Pudre kvisene med potetmel om kvelden. Rådet er spesielt virksomt mot småkviser. Alternativt kan man legge en rå potetskive på kvisen mens man tar seg en hvil. Jo lenger potetskiva får ligge, desto bedre.

Kilder: U075, U076.


Tannkrem

Smør tannkrem på huden om kvelden. I løpet av noen dager er huden ofte fin igjen.

Kilde: U075.


Propolis

Propolis inneholder antibiotiske stoffer laget av bier, så propolissalve på kvisene kan være effektivt. Propolis kan også brukes i form av tinktur. Når en slik tinktur påføres kvisene mange ganger i løpet av dagen, fremmer det helingen og danner en usynlig hinne som beskytter mot nye infeksjoner.

Kilder: M007, U167, U299.


Kostholdsråd

Moderne forskning har vist at kostholdet påvirker kviser på ulike måter. En nylig utført kontrollert studie på mannlige kvisepasienter viste at å ha et sukkerfattig kosthold signifikant reduserte kviseutbruddene i løpet av en tre-måneders periode, sammenligne med den gruppen som spiste mat med mye sukker. Det er videre klart at folk som lever i "steinalder"-samfunn ikke har et kviseproblem slik som inntil 95% av ungdommene i industrialiserte land har. Selv om kostholdet ikke er den eneste forskjellen mellom tradisjonelle og industrialiserte samfunn, så er det en av hovedforskjellene mellom dem.

Endringer i kosthold og livsstil er en viktig faktor ved enhver "naturlig" behandling av kviser. Det er en "læresetning" i naturmedisinen at dårlig fordøyelse er en årsak til kviser. Mange studier har vist at for lite magesyre er et vanlig fenomen hos personer med kviser. Dette er grunnen til at inntak av bitre urter er viktig, da disse stimulerer fordøyelsen bl.a. gjennom å øke produksjonen av magesyre, og derfor kan bidra til å redusere mengden kviser. Noen av de bitterurtene man kan velge mellom er f.eks. løvetann (Taraxacum vulgare), ryllik (Achillea millefolium), malurt (Artemisia absinthium), gulsøte (Gentiana lutea) og bukkeblad (Menyanthes trifoliata).

Her er none generelle kostholdsråd for de som plages med kviser: Spis mer rå grønnsaker og yoghurt med levende bakteriekultur. Drikk mye vann. Unngå mat med mye mettet fett (gatekjøkkenmat), raske karbohydrater, kaffe og sjokolade. Meieriprodukter, inklusive ost og egg, bør også unngås, og maten bør dampes eller grilles i stedet for å friteres eller stekes, så unngår du unødvendig fett. Undersøkelser antyder at personer med kraftig kvisedannelse har lite sink i kroppen (prøv med et sinktilskudd). A-vitamin (finnes særlig i gulrøtter, grønne grønnsaker og tomater) er kjent for å styrke huden. Tilskudd av C-vitamin, samt generelt tilskudd av mineraler, spesielt spormineraler, blir også anbefalt. Man bør gjerne også øke inntaket av omega-3 fettsyrer.

Kilder: U299, U300, U301, U594, U716.


Ultrafiolette stråler

Ultrafiolette stråler, helst i form av naturlige solstråler, kan være til god hjelp ved kviser.

Kilder: U300, U301.


Stress ned

Stress og nervøsitet kan forverre tilstanden med kviser, så forsøk å stresse ned.

Kilde: M007, U716.


Å klemme ut kvisene

I kilden det refereres til under påstås det hvis man klemmer på kvisene, kan man tvinge pusset eller talgen dypere ned i huden og forårsake ytterligere skade. Her er imidlertid praktisk erfaring noe forskjellige. Noen påstår at det er viktig å få klemt ut den gule materien i kvisene, for da unngår man at det dannes skjemmende arr.

Kilde: U300.


Litt om kviser

Kviser (Acne vulgaris) er den vanligste av alle hudplager i vestlige, industrialiserte samfunn, og det tilbys mange ulike behandlingsformer. Skolemedisinsk behandling fungerer ofte ikke helt tilfredsstillende, og kan medføre uheldige bivirkninger. Naturlige behandlingsmetoder har klinisk sett mye å tilby ved denne plagen.

Antibiotikaresistens hos bakteriene Propionibacterium acnes og Staphylococcus epidermidis har økt konstant siden 1980-tallet. I en studie i England som gikk over 10 år, ble det påvist at over 50% av akne-pasientene bar på bakterier som var resistente mot antibiotika, og der de fleste hadde flere resistente bakteriestammer på ulike deler av kroppen. Lignende tendenser er rapportert fra mange andre industrialiserte land. Selv om medisinfabrikanter gjør forsøk på å informere, forekommer det ofte at gravide kvinner bruker tretinoin (A-vitaminsyre, et legemiddel mot kviser som smuldrer opp hudens hornlag og får hudormene til å løsne) mot kviser. Tretinoin er et kjent teratogen (stoff som fremkaller misdannelser eller som kan skade fosteret). Dette, sammen med at slike behandlingsformer gir liten gevinst i forhold til kostnadene, gjør at det kan være verdt å søke etter alternative behandlingsmetoder, f.eks. innen urtemedisinen.

Kviser dannes fordi det oppstår en forstyrrelse i hudens talgkjertler og deres utførselsganger. Talg (sebum) er en substans som har til oppgave å smøre hud og hår. Ved kviser blir det produsert for mye talg, og utførselsgangene fram til hudoverflaten blir tilstoppet. Først danner den en svart prikk eller hudorm, for så, etter en sekundærinfeksjon, å utvikle seg til betente kviser som kan briste og gi dype arr.

Kviser skyldes altså ikke at man er urenslig. De dannes når produksjonen av det mannlige kjønnshormonet testosteron stimulerer huden til å danne større mengder talg. Dette hormonet stimulerer også celleveggene og hårsekkene til å produsere keratin, et beskyttende hudprotein som kan stenge for utskillingen av talg fra porene. Testosteron danner dihydrotestosteron, som gjør huden tykkere og det underliggende vevet seigere. Andre faktorer som bidrar til at kviser dannes, er arvelige forhold, stress, fet hud og overvekst av gjærsoppen Candida albicans.

Dannelsen av kviser er vanligst i puberteten, i det stadiet i livet når kroppen produserer mest testosteron. Testosteronproduksjonen øker gjennom puberteten hos både gutter og jenter. Til tross for at hormonforandringer i utgangspunktet kan forårsake kviser hos alle i puberteten, vil ikke alle plages av dem, noe som skyldes at ulike personers kroppskjemi er noe forskjellig. Det er også en markant forskjell mellom gutter og jenter i produksjonen av testosteron og dihydrotestosteron. Siden menn har et betydelig høyere nivå av begge, er kviser mer vanlig hos gutter enn hos jenter. Lidelsen starter tidigere blant jenter og stanser også før, med et høydepunkt rundt fjortenårsalderen. Jenter får ofte flest kviser like før menstruasjonen. Gutter er hardest angrepet når de er seksten. Alvorligere former av sykdommen kommer normalt et år eller to seinere. Når hormonnivåene stabiliserer seg etter tenårene, vil også kviseproblemene normalt minske. Voksne kan imidlertid oppleve å få en ny oppblomstring av kviser. For kvinner er disse oppblomstringene ofte utløst av premenstruell frigjøring av et annet hormon, progesteron. Siden p-piller inneholder progesteron, vil bruk av slike piller for fødselskontroll kunne forårsake kvisefrembrudd hos kvinner, på samme måten som behandling med testosteron kan gi kviser hos personer av begge kjønn og i alle aldre.

Kilder: M011, U300, U301, U457.


Kilder
M007 Woodham, Anne og Dr. David Peters: Gyldendals store bok om alternativ medisin. Oslo, Gyldendal Norsk Forlag ASA 1999.
M011 Gomez, Joan: Familiens legebok. Oslo, Den norske bokklubben 1984.
U075 Wicklund, Miriam: Kjerringråd for små og store plager.  Oslo, Tiden Norsk Forlag 1989.
U076 Wicklund, Miriam: Flere kjerringråd for hjem og helse.  Oslo, Tiden Norsk Forlag 1991.
U077 Wicklund, Miriam: Kjerringråd for bedre helse.  Oslo, Tiden Norsk Forlag 1994.
U146 Ody, Penelope: The Complete Medicinal Herbal.  London, Key Porter Books 1993.
U160 Granrud, Lill: Håndbok i urtemedisin.  Oslo, Hilt & Hansteen 1997.
U167 Lucas, Richard M.: Miracle Medicine Herbs.  Englewood Cliffs, New Jersey, Prentice Hall 1991.
U226 Bruset, Stig & Dag Tveiten: Helse på grønn resept.  Oslo, Gyldendal Norsk Forlag ASA 1999.
U259 Foster, Steven: 101 medicinal herbs.  Loveland, Interweave Press 1998.
U260 Ottariano, Steven G.: Medicinal Herbal Therapy.  Portsmouth, Nicolin Fields Publishing 1999.
U285 Miller, Lucinda G. & Wallace J. Murray: Herbal Medicinals. A Clinican's Guide.  Binghamton, Pharmaceutical Products Press 1998.
U295 Santelmann, Kirsten: Naturens beste hjelpere - og gode kurer mot helseplager.  Oslo, Tiden Norsk Forlag 1999.
U296 Santelmann, Kirsten: Kjerringråd for kropp og sjel.  Oslo, Ex Libris Forlag AS 1999 5.oppl..
U299 Det Beste: Alternativ Medisinsk Leksikon.  Oslo, Det Beste A/S 1994.
U300 Pietroni, Patrick: Alternativ helseguide.  Oslo, Hjemmets Bokforlag 1996.
U301 Berg-Olsen, Bertil og Nikki Bradford (fagredaktører): Den store oppslagsboken om alternativ medisin.  Oslo, Notabene Forlag 1997.
U309 Foster, Steven: Herbs for Your Health. A handy guide for knowing and using 50 common herbs.  Loveland, Colorado, Interweave Press 1996.
U362 Fisher, Kathleen: Herbal Remedies. Dozens of safe, effective treatments to grow and make.  Emmaus, Rodale Press, Inc., 1999.
U457 Balch, Phyllis A.: Prescription for Herbal Healing. New York, Avery 2002.
U464 Chevallier, Andrew: Damms store bok om medisinske urter. Oslo, N.W. Damm & Søn 2003.
U496 Heino, Raimo: Våra läkande växter. En naturlig väg till ett friskare liv.  Stockholm, Bokförlaget Prisma 2001.
U587 antelmann, Kirsten: Man tar det man har. Kjerringråd fra fjern og nær. Oslo, Noras Ark, 2001.
U594 Mindell, Earl: Dr. Earl Mindell's Natural Remedies for 150 Ailments. North Bergen, Basic Health Publications, Inc. 2005.
U716 Yarnell, Eric, Kathy Abascal & Robert Rountree: Clinical Botanical Medicine. Second Edition, Revised and Expanded.  New Rochelle, Mary Ann Liebert, Inc. 2009.

Har du andre tips om bruk av urter, eller kjerringråd for denne sykdommen / plagen, blir vi glad hvis du tar kontakt og formidler informasjonen eller dine erfaringer.


© Urtekilden
 

Denne siden ble sist oppdatert 08.10.2016